Preskočite na glavni sadržaj

Koncertna večer ruske romantike u 'Zajcu'

Koncertni program u 2020. godini, u riječkom HNK Ivana pl. Zajca otvara izvedba skladbi dvaju ruskih romantičara – Petra Iljiča Čajkovskog i Aleksandra Porfireviča Borodina. Orkestar Opere će, u subotu, 18. siječnja 2020. u 19.30 sati, po prvi put ugostiti mladog dirigenta Dmitryja Kryukova koji će ravnati djelima ovih slavnih ruskih romantičara na koncertu „Čajkovski, Borodin“. 
vrijeme: 18.01.2020.
mjesto: HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka
url: https://hnk-zajc.hr/

Kao solist na violončelu nastupit će njemački virtuoz Gustav Rivinus, majstor u izvođenju Čajkovskog, prvi i jedini njemački glazbenik koji je osvojio prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju “Čajkovski” u Moskvi.

Na programu će se naći uvertira-fantazije Romeo i Julija Petra Iljiča Čajkovskog, senzibilna priča o sukobu ljubavi i smrti.
Uslijedit će Varijacije na rokoko temu, op.33 istog autora, skladba idealna za uživanje u vrhunskoj solističkoj izvedbi na violončelu jer u  varijacijama za violončelo ne nedostaje spektakularnih lirskih melodija kao ni virtuoznih i grandioznih bravura. Nostalgičan je to pogled Čajkovskog sto godina unatrag.
Potom je na programu Druga simfonija u h-molu Aleksandra Porfireviča Borodina, najpoznatije i  najvažnije simfonijsko djelo ovog skladatelja koje obiluje dramatičnošću i intenzivnošću. Borodin ju je skladao između 1869. i 1876. kada je radio i na svojem životnom djelu „Knez Igor” što se u djelu i čuje.

Opširnije:
https://hnk-zajc.hr/prvi-koncert-u-2020-godini-donosi-rusku-romantiku/
https://hnk-zajc.hr/predstava/cajkovski-borodin/