Preskočite na glavni sadržaj

Vivat academia: 'Orange vs Blue'

Muzička akademija najavljuje koncert 'Orange vs Blue' u sklopu ciklusa Vivat academia, koji će se održati u srijedu, 29. siječnja, u 19.30, u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa. Na programu su skladbe Olje Jelaske.
vrijeme: 29.01.2020.
mjesto: Zagreb, Muzička akademija
url: http://www.muza.hr
Na programu su koncerta skladbe Olje Jelaske – Na dnu mora za ansambl udaraljki i flautu te Orange vs Blue za dvije marimbe – koje će povezati elektronika koju potpisuje Vjekoslav Nježić. Ovom će prigodom skladba Orange vs Blue biti praizvedena, a izvest će je I.N.K. Experiment Duo kojeg čine Ivana Kuljerić Bilić i Nikola Krbanyevitch.

Projekt Orange vs Blue, zanimljiv zbog suvremenosti pristupa i povezivanja različitih medija umjetnosti u vidu eksperimenta, bavi se nastajanjem kreativnog procesa, a krenuo je od poveznice s pjesnikom Paul Eluardom i njegovom pjesmom iz zbirke ljubavne poezije La terre est bleue comme une orange (Zemlja je plava kao naranča). Publika će čuti kako od jednog jednostavnog muzičkog motiva nastaje skladba, kako se skladba modificira, kako se otvaraju nove mogućnosti i uvodi druga skladba te kako se priča širi i kroz druge medije izvan same glazbene strukture. Priča se grana u nekoliko smjerova gdje glazba postaje samo jedan djelić veće cjeline, a usmjerena ideja otvara bezbroj novih mogućnosti. Simbolična je to poruka kako se takav postupak kreativnosti može primijeniti na bilo koje područje života. Film Tonija Volarića biti će vizualni prikaz iste ideje i pratit će i povezivati skladbe.

Osim I.N.K. Experiment Dua na koncertu će nastupiti flautistica Barbara Tomić te udaraljkaši Luka Ivir, Mario Čavlek, Suzana Komazin, Luka Mihajlović i Marko Mihajlović.