Preskočite na glavni sadržaj

Otvorene prijave za drugi dio zimskog ciklusa Filmske naSTAVe

Prvi dio zimskog ciklusa Filmske naSTAVe u kinu 'Tuškanac' je završio te su otvorene prijave za drugi dio koji će se održati u veljači. Tijekom četiriju subota u veljači učenici i studenti pogledat će četiri raznovrsna, umjetnički relevantna filmska djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima. Nakon projekcije filmova slijedi detaljna analiza filma uza stručno vodstvo voditelja programa.
vrijeme: 01.02.2020.
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac
url: http://hfs.hr/
Raspored drugog dijela zimskog ciklusa: 

- 2. dio: četiri subote u veljači (1. veljače, 8. veljače, 15. veljače i 22. veljače) od 10.00 do 14.00h

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza.

Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac jedinstven je program nastave filmske umjetnosti na području Republike Hrvatske kojem se mladi uvijek rado vraćaju – jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je uz to potpuno besplatan. Osim primarno srednjoškolcima, program je namijenjen i učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole te studentima i srednjoškolskim nastavnicima, a odvija se u kinu Tuškanac svaki dan od 10 do 14 sati.

Filmska naSTAVa program je koji ne samo obrazuje nego i odgaja nove generacije konzumenata filmske, a time i svih ostalih umjetnosti te buduće aktivne sudionike javne kulturne ponude grada Zagreba i središnje Hrvatske. Program pomaže polaznicima i u daljnjem školovanju – u tome da se bolje izražavaju i jasno iznose svoje stavove, da razmišljaju analitički i kritički te, najviše od svega, potiče ih na daljnji kreativni rad. Polaznici NaSTAVe i radionica dolaze iz svih zagrebačkih srednjih i osnovnih škola, ali i iz susjednih gradova poput Samobora i Karlovca. Polaznici uče filmsku teoriju te povijest filma, kao i kako analitički i interpretativno pristupiti filmskom djelu, te tako razvijaju i kritičko mišljenje. Pokazalo se da se mnogi polaznici kasnije nastavljaju baviti filmom, a mnogo se njih redovito vraća na Filmsku naSTAVu proširiti svoja znanja.

Program se održava uz preporuku Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Katedre za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (izv. prof. dr.sc. Nikica Gilić), Hrvatskog filmskog arhiva (Hrvatska kinoteka pri Hrvatskom državnom arhivu; pročelnik Dinko Majcen) i portala medijskapismenost.hr (Ana Dokler).

Radionica igranog filma zamišljena je kao splet teorijskog i praktičnog rada s mnoštvom filmskih primjera i rada na terenu. U takvoj atmosferi djeca najbolje svladavaju filmsku (i medijsku) pismenost. Radionica igranog filma namijenjena je osnovnoškolcima, a odvija se u istim terminima kao i naSTAVa za srednjoškolce – drugi dio: četiri subote u veljači (1. veljače, 8. veljače, 15. veljače i 22. veljače) od 10.00 do 14.00 sati.

Cilj je radionica kvalitetno filmsko druženje u kinu Tuškanac te usto ponuditi djeci kreativno strukturirano slobodno vrijeme čime ćemo ih potaknuti na filmsko stvaralaštvo i razumijevanje procesa stvaranja filma, kao i mogućeg utjecaja kulture i umjetnosti na društvo u cjelini.

Za drugi dio zimskog ciklusa NaSTAVe možete se prijaviti do 27. siječnja 2020. pristupom na link.

Za dodatne informacije i prijave obratite se na: Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa HFS-a sanja.zanki@hfs.hr.

Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Agencija za elektroničke medije, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Hrvatska zajednica tehničke kulture i Grad Zagreb.

Izvor: HAVC