Preskočite na glavni sadržaj

'Rajzefiber' Gorana Vojnovića 7. veljače u 'Kerempuhu'

Satiričko kazalište 'Kerempuh' ugostit će u petak, 7. veljače, predstavu 'Rajzefiber' istaknutog slovenskog književnika Gorana Vojnovića u režiji Anice Tomić, prema dramaturgiji Jelene Kovačić i u izvedbi Slovenskog ljudskog gledališča Celje i Prešernovog gledališča Kranj.
vrijeme: 07.02.2020. 20 h
mjesto: Zagreb, Gradsko satiričko kazalište Kerempuh, Ilica 31
url: http://www.kazalistekerempuh.hr
"Poljski sociolog Zygmund Bauman u eseju 'Migrantska panika i njezina (zlo)upotreba' vrlo točno utvrđuje da smo postali taoci medija koji spretno obavještavaju javnost o tjeskobi i strahu te su puni referenca o migrantskoj krizi koja je zavladala Europom i najavila kolaps života kakav poznajemo", stoji u najavi.

 

U takvom se stanju ne gleda na izbjegličku povijest naših prostora nego se na migrante gleda kao na prijeteće i opasne sile koje će uništiti naš identitet i integritet.

 

"Rajzefiber" (Reisefieber) Gorana Vojnovića spaja duh trenutka liberalnoga svijeta koji teži solidarnosti i čovjekoljublju, a istodobno nas na svakom koraku od njega odmiče.

 

Saša je prisiljen brinuti se o svojoj bolesnoj majci. Dodatnu mu pomoć za nju pronalazi prijateljica Daša. Iz izbjegličkoga centra dovode mladu izbjeglicu koja odmah posluži kao okidač za val predrasuda.

 

Zapravo je Saši briga o majci ujedno idealan izgovor zbog kojeg se ne može pridružiti djevojci u Londonu. Jedan se tjedan rastegne u jedan mjesec i njegov odlazak u inozemstvo sve se više odgađa. Snovi o boljem životu u stranoj zemlji brzo se rasplinjuju s njegovom spoznajom da je on i tamo svejedno stranac te da i tamo nailazi na svijet otuđenja, svijet tjeskobe, usamljenosti i neprilagođenosti, a u takvome svijetu on nigdje ne pripada.

 

"Posve različite životne sudbine razotkrivaju odnose u društvu i među prijateljima. Ljubaznost je samo izgovor za vlastitu nezrelost i neodlučnost, a milosrđe postaje drugo ime za sebičnost i izgovor zbog kojeg se izbjegavamo suočiti s vlastitim problemima. Što se događa kada se aktivizam u teoriji pa čak i u praksi dovede u pitanje? Što će biti kada se sami nađemo u poziciji da moramo donijeti odluke i kada nešto što je tuđe postane naša sadašnjost i stvarnost?", dodaje se u najavi.

 

Igraju Aljoša Ternovšek, Lučka Počkaj, Tanja Potočnik, Miha Rodman, Lina Akif i Tarek Rashid/Ciril Roblek.

 

Režiju potpisuje Anica Tomić, dramaturginja je Jelena Kovačić, scenografiju je osmislila Urša Vidic, a kostime Belinda Radulović. Autor glazbe je Nenad Kovačić, a svjetlo je oblikovao Deni Šesnić.

Slovenski filmski i televizijski redatelj, scenarist, pisac i kolumnist Goran Vojnović (1980.) jedan je od najprepoznatljivijih imena na slovenskom književnom području. Napisao je tri romana – "Čefuri raus!" (2008.), koji je u Sloveniji privukao pozornost čitatelja, kritičara i policije, 2009. osvojio nagradu Prešernove zaklade i nagradu Kresnik te doživio i vrlo uspješnu kazališnu adaptaciju.

 

Koncem 2011. izašao je Vojnovićev drugi roman "Jugoslavija, moja domovina", čija je prva naklada rasprodana u svega nekoliko dana, a roman je dobio nagradu Kresnik i talijansku nagradu Latisana per il Nord est, te je tamo roman u autorovoj adaptaciji doživio scensko uprizorenje. Za treći roman, "Smokva" (2016.), dobio je 2017. Župančičevu nagradu.

 

Za kazalište je Vojnović napisao komediju "Takav si". Režirao je četiri kratka filma ("Fužine zakon", "Sezona 90/91", "Moj sin, seksualni manijak", "Kinezi dolaze") te dva cjelovečernja ("Piran – Pirano" i "Čefuri raus!"). S Markom Šantićem napisao je scenarij za Šantićev kratki film "Sretan put Nedime". Napisao je i scenarij za kratki film "Svjetla grada" u režiji Klemna Dvornika. (Hina)