Preskočite na glavni sadržaj

Završen važan prekogranični projekt Claustra + kasnoantičkog obrambenog kompleksa

Prekogranični projekt Hrvatske i Slovenije Claustra +  za vrednovanje zaštićenih ostataka kasnoantičkog obrambenog kompleksa Claustra Alpium Iuliarum, financiran iz EU fondova, završava 31. siječnja, izvijestili su u četvrtak u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci, naglasivši njegovu važnost za kulturnu baštinu. 
vrijeme: 31.01.2020.
url: https://www.claustra.org/hr/

Claustra Alpium Iuliarum je kasnoantički sustav bedema, obrambenih kula i utvrđenja, sagrađen i korišten od 3. do 5. stoljeća od Tarsatice, današnje Rijeke, preko planinskog zaleđa i Prezida, zapadne Slovenije do Julijskih Alpi, kao obrana unutrašnjeg dijela Rimskog Carstva od upada barbara s istoka.

Projekt Claustra + je sufinanciran iz fondova EU s udjelom od 1,5 milijuna eura od ukupne vrijednosti projekta od 1,78 milijuna za Sloveniju i Hrvatsku, od čega na Hrvatsku otpada 260 tisuća eura.

Vodeći partner u projektu Claustra+ je slovenski Javni zavod za očuvanje kulturne baštine, a ostali partneri su Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja i Prirodoslovni muzej iz Rijeke, Turistička zajednica Kvarnera, Hrvatski restauratorski zavod te nekoliko slovenskih institucija.

Projekt punog naziva "Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpim Iuliarum" počeo je u kolovozu 2017. godine.

Nastavak je projekta Claustra, u kojem su se istraživali i konzervirali ostatci obrambenog kompleksa, čime je stvorena baza podataka za daljnje aktivnosti, rekla je na konferenciji za novinare pročelnica Odjela Primorsko-goranske županije za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić.

Namjera je pridonijeti održivom razvoju turizma nudeći vrijednosti kulturne baštine i bogatstvo prirode, dodala je.

Izrađene 3D rekonstrukcije Claustre, izrađena mobilna aplikacija - vodič po nalazištima

Ravnateljica  Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Nikolina Radić-Štivić rekla je da je u sklopu projekta proveden niz edukacija, radionica, čišćenja arheoloških nalaza, a u javnosti je najprepoznatljivije događanje bila 'Rimska noć' pokraj ostataka zida kod Studene.

Ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Željka Modrić Surina istaknula je da je taj muzej proveo istraživanje sadašnjeg stanja prirodnih elemenata uz ostatke Claustre, ali i znanstveno utvrdio stanje prirode u kasnoantičkom razdoblju, u donekle drugačijim klimatskim uvjetima.

U obje države su u sklopu projekta održana mnogobrojna popularno-znanstvena predavanja, projekcije domukentarnog filma "Clausta". Utvrđene su tri info točke, jedna u Vrhniku u Sloveniji i dvije u Rijeci, u oba muzeja partnera projekta.

Izrađene su 3D rekonstrukcije Claustre, nadograđena mrežna stranica te izrađena mobilna aplikacija - vodič po nalazištima. Claustra je predstavljena na više međunarodnih sajmova i konferencija, oblikovano 20 kulturno-turističkih itinerara i proveden niz promotivnih aktivnosti.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocijenio je da su ovakvi projekti važni radi utvrđivanja povijesti, kulture i znanosti. Primorsko-goranska županija, dodao je, prva je u Hrvatskoj po broju i iznosima projekata prekogranične suradnje.

Naglasio je i važnost suradnje dvaju riječkih muzeja kojima je županija osnivač, Prirodoslovnog muzeja i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, te vrijednih rezultata, kao u ovom projektu. (Hina)