Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje kataloga 'Zbirka narodnih nošnji hrvatske dijaspore'

Etnografski muzej u Zagrebu najavljuje predstavljanje kataloga 'Zbirka narodnih nošnji hrvatske dijaspore', autorice Katarine Bušić. Predstavljanje kataloga održat će se u srijedu, 5. veljače 2020., u 13 sati, u Etnografskom muzeju.
vrijeme: 05.02.2020.
mjesto: Etnografski muzej, Zagreb
url: http://www.emz.hr

Ovim katalogom Etnografski muzej posebno doprinosi očuvanju nacionalnoga i kulturnoga identiteta Hrvata u bliskim europskim zemljama.

Katalog je namijenjen Hrvatima u dijaspori i iseljeništvu, članovima folklornih skupina u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i široj stručnoj i zainteresiranoj javnosti.

'Katalogom Zbirke narodnih nošnji hrvatske dijaspore Etnografski muzej nastavlja prije deset godina započet izdavački projekt predstavljanja fundusa. Zbirka narodnih nošnji hrvatske dijaspore objedinjuje odjevno ruho pripadnika hrvatske nacionalne zajednice s različitih područja srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja – Austrije, Češke, Kosova, Mađarske, Rumunjske i Srbije. Sadržano cjelovito ruho – kompleti, pojedinačni dijelovi, različiti ukrasni dodaci i tekstilni fragmenti (primjerci tkanja, veziva, čipki i vrpci), što su se mijenjali pod kulturnim utjecajima susjednih naroda, s više ili manje prepoznatljivim obilježjima pripadnosti hrvatskom nacionalnom korpusu, izrađeni su i korišteni pretežito u razdoblju druge polovice 19. i prve polovice 20. stoljeća, uključujući više tipoloških i stilskih inačica.
Izdavanjem kataloga Zbirka narodnih nošnji hrvatske dijaspore, nakon stručne obrade i digitalizacije, Etnografski muzej prvi put stavlja na raspolaganje javnosti u tiskanom obliku jednu zbirku narodnih nošnji – objedinjenu i kompletno obrađenu pripadajuću građu u vidu kataloških jedinica s osnovnim podacima, opisom i fotografijom sadržanih muzejskih predmeta. To je šesti u nizu kataloga muzejskih zbirki kojima se, u skladu sa suvremenim muzeološkim standardima dostupnosti i prezentacije građe i rezultata istraživanja, znanstveno-profesionalnoj i široj zainteresiranoj javnosti prezentira bogati fundus – ovoga puta u godini 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja (2019.).'

Opširnije:
http://www.emz.hr/