Preskočite na glavni sadržaj

Film 'Dnevnik Diane Budisavljević' od početka veljače u kinima širom Slovenije

Film 'Dnevnik Diane Budisavljević' redateljice Dane Budisavljević od 6. veljače počinje se prikazivati u slovenskim kinima, a redovnoj distribuciji i turneji ekipe prethodi svečana projekcija u ljubljanskom Kinodvoru 5. veljače.
vrijeme: 06.02.2020.
mjesto: Slovenija
url: http://www.dnevnikdianebudisavljevic.com/
 

Nakon što je Dnevnik Diane Budisavljević u redovnoj kinodistribuciji u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini pogledalo više od 55 tisuća ljudi, film i ekipa kreću na turneju kinima susjedne Slovenije.

 

Uz redateljicu Danu Budisavljević, glavnu glumicu Almu Pricu te svjedoka Živka Zelenbrza, ljubljanskoj publici poklonit će se Igor Samobor, Mirjana Karanović, Urša Raukar, Vilim Matula i Jerko Marčić te brojni drugi suradnici na filmu. Film nastavlja igrati u Kinodvoru i kinu Komuna u Ljubljani, a dio ekipe nakon Ljubljane kreće na turneju slovenskim gradovima pa će tako dan za danom gostovati na projekcijama u Izoli, Celju, Domžalama i Sežani. Tijekom ožujka Dnevnik Diane Budisavljević na programu je kina u više od deset gradova Slovenije, a detaljan raspored projekcija dostupan je na službenoj te na Facebook stranici filma.

 

Dnevnik Diane Budisavljević apsolutni je pobjednik Pulskog filmskog festivala održanog prošlog ljeta, od kada je dobio ukupno trinaest nagrada, među kojima je posljednje priznanje Hrvatskog društva filmskih kritičara - nagrada Oktavijan za najbolji dugometražni igrani film u 2019. godini.

 

Film je nastao u produkciji Hulahopa iz Zagreba te u suradnji sa slovenskom kućom December i srpskom This and That Productions. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, HRT-a i europskih fondova MEDIA i EURIMAGES. Priča je to o zaboravljenoj heroini Drugog svjetskog rata, Austrijanki koja je živjela u Zagrebu mirnim građanskim životom. Nije htjela zatvoriti oči pred strahotama koje su se događale te je s prijateljima i suradnicima organizirala spašavanje više od 10 tisuća srpske djece iz ustaških logora.


Izvor: HAVC