Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebačka filharmonija: Missa solemnis za 250. obljetnicu Beethovenova rođenja

Zagrebačka filharmonija obilježit će  250. obljetnicu Beethovenova rođenja 7. veljače izvedbom njegove slavne Misse solemnis koja se zbog monumentalnosti i zahtjevnosti rijetko događa.
vrijeme: 07.02.2020.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog
url: http://www.zgf.hr

Iz Zagrebačke filharmonije ističu da je upravo zbog toga svaka njezina izvedba 'praznik' za uho i za dušu, ali i prilika da se uživa u djelu koje je u povijesti glazbe označeno kao najzahtjevnija i najkompleksnija od svih velikih oratorijskih skladbi.

"Imperativ idealne interpretacije djela koju je postavio sam Beethoven izazov je za svaki orkestar. Moćna struktura partiture Missa solemnis izazov je i za dirigenta koji u savršeni suodnos mora staviti orkestar, veliki zbor i četiri solista, to je djelo kojem dirigenti ne pristupaju olako, tek s prikupljenim znanjem i dirigentskom zrelošću", napominju.

Izazov je to, dodaju, i za četiri vokalna solista jer traži glasove u najboljoj kondiciji, ali i za slušatelje jer se ne događa često.

Uz Zagrebačke filharmoničare ostvarenje "Veličanstvenog Beethovena" pod vodstvom maestra Ive Lipanovića predstavit će renomirani vokalni solisti, sopranistica Marta Hut, altistica Martina Gojčeta Silić, tenor Krešimir Špicer i bas Giorgio Surian, te Akademski zbor Ivan Goran Kovačić .

Koncert se održava u sklopu Crvenog ciklusa Zagrebačke filharmonije. (Hina)