Preskočite na glavni sadržaj

DORF filmovi u KC Mesnička, vol.2

Ljubitelji glazbenih dokumentarnih filmova u Zagrebu zahvaljujući suradnji sa Kulturnim centrom Mesnička imat će priliku pogledati u prvoj polovici godine DORF filmove, u tjednom ritmu, uz razgovore s gostima.
vrijeme: 18.02.2020.
mjesto: Zagreb, Kulturni centar Mesnička
url: http://www.filmfestivaldorf.com

Filmovi koji su dobili DORF priznanja u proteklih 13 godina, ponajbolji filmovi iz regionalne selekcije ali i najzanimljiviji naslovi iz kultne selekcije Tajna povijest rocka izabrani su za prikazivanje, uz slobodan ulaz. Nakon projekcija organizirani su razgovori o filmovima, a priprema se i popratni OFF DORF program. Početak je od 19:00 sati.
U prvom mjesecu organizirane su 4 projekcije, a u nastavku donosimo informacije o 4 nova termina. Zagrebačka premijera filma o sjajnoj Betty Davis, velikoj funk ikoni, prava je poslastica za sve ljubitelje opasnog funk groovea. Film „Betty: They Say I'm Different“ Phila Coxa (Velika Britanija, 2017) prikazan je prije 2 godine na DORF otvorenju u Primoštenu. Impresivna životna priča velike Betty prvi put prikazana na velikom platnu prilika je za sve da se upoznaju sa jednom od Predvodnica, uzbudljiva životna priča, fascinantna glazba i  - nažalost – (pre)malo arhivskih video-materijala. Model, kratko u braku sa Miles Davisom, Betty Davis snimila je 3 prava funk remek-djela u razdoblju 1973-1975, a kako ide nastavak uzbudljive priče, saznajte u KC Mesnička 18.02. od 19 sati.
Festival DORF oduvijek je bio platforma mladim autorima, koji su artikulirali zanimljive crtice iz života brojnih autora i kreativaca, iz cijelog svijeta. Na meniju u ponedjeljak 24.02. nalaze se 3 kratka filma – „Više od brijačnice“ (Irska, 2016), o fantastičnom cool barbershopu u Dublinu, „Srebrna pjesma“ (Makedonija, 2012) o talentiranoj Mariji Miloševskoj koja vrlo kreativno spaja bogatu tradiciju (filigran) i moderno – podsjetimo se ovom prigodom, Marija je dvije godine izrađivala nagrade za DORF laureate. Treći film u programu 24.02. je „Živim u barakama“ (Fade in, 2013), sjajne autorice Željke Kovačević o zanimljivom romskom hip hop sastavu Euro Black Nation, iz Baranje.
U terminu rezerviranom za DORF pobjednike, naš gost 02.03. je Dušan Moravec (Slovenija), kao dvostruki DORF laureat. Gledamo njegov film „Pravi čovjek za kapitalizam“ (2013) o nevjerojatnom Damiru Avdiću. Upoznajte Damira Avdića, u do sad jedinom dokumentarnom filmu o tom genijalnom Čovjeku S Gitarom, filmu koji je osvojio glavnu nagradu na DORF 2014.
Četvrti termin rezerviran je za jazz. U suradnji s kultnom emisijom HRT Svijet jazza, gledamo dokumentarac o legendarnoj njemačkoj diskografskoj kući ECM Records. Rekonstrukcija koncerta Pata Methenyja u Zagrebu krajem sedamdesetih godina preko ekskluzivnih fotografija, same glazbe, kao i svjedočenja organizatora i očevidaca, govori o prvim probojima ECM jazza u ovom dijelu svijeta i počecima jedne nove epohe jazza. O filmu i o ECM glazbi govorit će redateljica i urednica HRT-a Melanija Pović Jagarinec, novinari i jazz stručnjaci, suradnici u emisiji Davor Hrvoj i Saša Drach, filmolog i stručnjak za jazz dr.sc. Nikica Gilić. Predstaviti ćemo i knjigu Svijet jazza urednika Saše Dracha.
Prva DORF goes jazz večer je na programu 09.03. – od 19 sati. 
Autor designa je nagrađivani mladi autor Martin Peranović iz Otoka.
 
Pratite DORF najave na društvenim mrežama (Facebook/ Instagram)
 
~
DORF U KCM 2020
 
18.02.
BETTY: THEY SAY I’M DIFFERENT, 54'

24.02.
VISE OD BRIJAčNICE , 19'
SREBRNA PJESMA, 17'
ŽIVIM U BARAKAMA, 27'

02.03.
PRAVI ČOVJEK ZA KAPITALIZAM, 54' + gost

09.03
ECM U SVIJETU JAZZA, 30' + razgovor