Preskočite na glavni sadržaj

Šibenik odaje počast Arsenu: Obnovljena multimedijalna dvorana na rivi nosit će njegovo ime

Obnovljeno bivše kino Odeon na šibenskoj rivi zvat će se Kuća umjetnosti Arsen, doznaje se u Javnoj ustanovi Tvrđavi kulture Šibeniku koja će upravljati tim javnim prostorom namijenjenim održavanju glazbeno-scenskih događaja, kinoprojekcija, kazališnih predstava, izložaba i konferencija.
vrijeme: 05.02.2020.
mjesto: Šibenik
Tvrđava kulture Šibenik predložila je naziv kojim se odaje počast jednom od najvećih umjetnika u novijoj hrvatskoj povijesti, Arsenu Dediću.

"Kuća umjetnosti Arsen odat će počast i uzvratiti ljubav Šibenčaninu koji je za svojeg života bio, i još uvijek jest, najveći ambasador grada i njegovoga duha. Svojim djelovanjem kroz poeziju, glazbu, slikarstvo, film i kazalište utjelovio je kulturu i teško je pronaći prikladnije mjesto u Šibeniku koje bi nosilo njegovo ime i djelovalo pod patronatom Arsena i njegove umjetničke ličnosti", rekla je ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić-Bačelić.

Prijedlog su prihvatili vlasnik dvorane Grad Šibenik, koji je s Ministarstvom kulture financirao njezinu obnovu, te ostale gradske kulturne institucije - Kulturno vijeće grada, Pjevačko društvo Kolo i Šibenska narodna glazba.

"Gradska uprava vjeruje da će građani Šibenika i šira javnost pozdraviti to imenovanje kojim će Arsen ostati trajno zapisan u kolektivnom sjećanju Šibenčana, ujedno označavajući i novu eru šibenske kulture", navode iz Tvrđave kulture.

"Misija Kuće umjetnosti Arsen jest da podigne kvalitetu života naših sugrađana na još višu razinu i obogati kulturni život u Šibeniku. Očekujemo da će prostor zaživjeti još snažnije pod Arsenovim imenom, postati još jedno omiljeno mjesto za kulturne sadržaje svim generacijama Šibenčana. Kuća umjetnosti Arsen sigurno otvara nove mogućnosti za suradnju i razvoj lokalnih dionika u kulturi, a siguran sam da će ova dvorana imati određen značaj ne samo u lokalnom, već i u nacionalnom kontekstu", izjavio je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Odlukom da nova kuća kulture i umjetnosti nosi Arsenovo ime zadovoljna je i obitelj Dedić.

"Presretna sam i ganuta, očekujući i dočekujući odgovor na sve što je Arsen dao našem gradu i zbog čega mu mi, Šibenčani, uzvraćamo ljubav i privrženost koju nam je Arsen cijelim svojim bićem davao, zbog čega vam svima neizmjerno hvala", rekla je Gabi Novak.

Iz šibenske Tvrđave kulture kažu kako je točna Arsenova tvrdnja da je umjetniku njegovo djelo njegov zagrobni život.

"Ostaje nam raditi na tome da ovo imenovanje bude još jedan doprinos životu nakon smrti i nadati se da će Arsenova kuća umjetnosti za neke nove generacije postati mjesto učenja, inspiracije i uspomena, baš kao što je Arsenu bilo šibensko kino Sloboda", navodi šibenska Tvrđava kulture.

U tijeku je posljednja faza adaptacije dvorane, koja uključuje uređenje i opremanje interijera prema visokim produkcijskim standardima. Nakon završetka projekta bivše kino Odeon postat će mixed-art venue, polivalentna dvorana namijenjena održavanju kino i kazališnih predstava, glazbenih događaja i scenskih izvedaba te konferencija i manjih kongresa.

Grad Šibenik projekt rekonstrukcije bivšeg kina Odeon provodi u fazama od 2013. godine. Dosad je uloženo više od devet milijuna kuna, od čega je oko 40 posto nepovratno iz Ministarstva kulture. Od prošle godine Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik uključena je u dovršetak obnove zajedno s Gradom, a povjereno joj je i upravljanje obnovljenom dvoranom. (Hina)