Preskočite na glavni sadržaj

Koncertno čitanje - Espi Tomičić: Your Love Is King

Koncertno čitanje dramskog teksta 'Your Love Is King' Espija Tomičića održat će se u ponedjeljak, 10. veljače, s početkom u 19 sati, u dvorani 'Polanec' u Zagrebačkom kazalištu mladih. Ulaz je slobodan!
vrijeme: 10.02.2020. 19 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zekaem.hr
Mentorirao: Tomislav Zajec
 
Režija: Hrvoje Korbar
 
Izvodi: Mateo Videk
 
Tekst i čitanje nastaju u sklopu ZKM-ovog programa „Budućnost je ovdje”, mentorsko-laboratorijskog rada s mladim dramskim piscima, koji se ostvaruje u suradnji s Ministarstvom kulture.
 
Dramski tekst Your Love is King Espi Tomičića kroz monološku formu prati subjekt koji se suočava s vijesti o nadolazećoj smrti vlastite majke. Subjekt u ovoj izrazito ekspresivno ispisanoj struji svijesti iz različitih pozicija proživljava taj događaj – on se nalazi u stvarnoj situaciji suočavanja s bolešću i neizbježnom smrti i pokušaja ponovnog uspostavljanja odnosa s obitelji nakon niza godina prekinute komunikacije, a u isto vrijeme pokušava imaginirati i konstruirati obiteljski narativ, preispituje konstrukciju vlastitog identiteta u odnosu na obitelj kao primarnu društvenu zajednicu, ali i etičku poziciju pisanja o autobiografskom materijalu i traumi vlastite obitelji te mogućnost ispisivanja Drugog u kontekstu dramskog teksta. Tekst tako postaje svjedočanstvo jednog neostvarenog odnosa i njegovo završno poglavlje - pismo i posveta vlastitoj majci u posljednjim trenutcima njenog života.
 
Nevjerojatno iskren, direktan i duboko emotivan, Your Love is King ima gotovo katarzično djelovanje kako za subjekt/autora drame, tako i za svakog njenog recipijenta.
 
„S obzirom na prirodu svog posla, svakodnevno se susrećem s velikom količinom literature, pa tako i dramskih tekstova koje uglavnom čitam s profesionalnim odmakom. Tekst Your Love is King Espi Tomičića zbog svoje neposrednosti, iskrenosti i duboke emotivnosti, srušio je moj odmak. Usudio bih se reći da je to tekst prema kojem je gotovo nemoguće imati odmak te sam s radošću prihvatio prijedlog da se zajedno s Espi u sklopu programa "Budućnost je ovdje" bavim tim tekstom. Unatoč radikalnoj poziciji u kojoj se nalazi sam subjekt teksta, pitanja gubitka bliske osobe, obiteljskih odnosa, nemogućnosti uspostavljanja vlastitog identiteta unutar obiteljske zajednice, pitanja su s kojima se susreće svaka osoba i upravo zbog toga, govoreći o pojedinačnom slučaju, tekst postaje univerzalan. 
redatelj Hrvoje Korbar