Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige Neli Ružić: Nigdina/NOWhere

Predstavljanje knjige Neli Ružić: Nigdina/NOWhere održat će se u Galeriji umjetnina, u petak, 7. veljače 2020., u 19 sati. Knjiga je nastala u okviru programa Galerije Prozori u Zagrebu. Predstavit će je Branko Franceschi, Irena Bekić i Neli Ružić.
vrijeme: 07.02.2020.


NELI RUŽIĆ: NIGDINA / NOWhere
umjetnička knjiga
Tekstovi: Neli Ružić, Irena Bekić, Sonja Leboš
Fotografije: Neli Ružić, Boris Poljak
Dizajn: Viktor Popović
Prijevod: Robertina Tomić
Izdavač: Knjižnice grada Zagreba, Neli Ružić

Knjiga Nigdina/NOWhere Neli Ružić je knjiga-esej. Kroz fragmentarnu strukturu i heterogenu vizuru koja uključuje fragmente tekstova više autora i autorica i bogati vizualni materijal, umjetnica sagledava različite aspekte temporalnosti, preklapanja osobne povijesti i kolektivnog sjećanja.
Temeljeći se na osobnom migrantskom iskustvu koje vidi više kao izmještanje iz vremena nego iz prostora, autorica kroz temporalizaciju prostora ustvari pokreće procese reteritorijalizacije prostora.

U knjizi i istoimenom filmu koji joj prethodi, Neli izvodi „rekonstrukciju vremena s pomoću dvije usporedne točke u prostoru, od kojih svaka bilježi vlastitu povijest, trajanje i odnos spram zajednice. Jedna od njih njezina je skulptura Prije svitanja, postavljena na Klisu u godinama koje su prethodile njezinu odlasku, a druga Bogdanovićev spomenik Čuvar slobode, osmišljen da na gotovo istoj lokaciji bude simbol solidarnosti i pijeteta zajednice spram zajedničke prošlosti, sadašnjosti pa i budućnosti. U uniji prostora i vremena svake od njih, u razlici i u ostatku, u različitim materijalnostima i postojanosti njihovih tragova, uspostavljaju se i izmiču linije nove geografije, transformirajući prostore osobnog i kolektivnog vremena. (…) Transformacije vremena poput time lapsa, temporalizacije prostora, umnažanja vremena/satova, zatim arhiviranje, simultano, a ne sukcesivno raspoređivanje događaja i trajanja, bilježenje diskontinuiteta neke su od Nelinih estetskih strategija. Kroz njih elaborira te iste pojave, upućuje na diskontinuitete, rupture i obnavljanja vremena, pa i selektivnost recepcije koja je, nasuprot težnji za sveobuhvatnim uvidom, isto kao i vrijeme, mnogostruka, necjelovita i izmičuća. Takvim preklapanjem, Neli postiže istovjetnost dvaju režima vremena, onoga rada i stvarnog vremena, nastanjujući ih u stalnu sadašnjost.

(...) Možda nam tek prihvaćanje izglobljene fragmentarnosti prostoravremena, pomogne da shvatimo sebe, društvo u kojemu participiramo i svijet koji nastanjujemo. Čini mi se, naime, da je tek razgrtanjem zastora žuđenoga kontinuiteta, koji društva nameću u potrebi za konsolidacijom, moguće razotkriti mehanizme društvene dominacije i naspram nje djelovati. Nelin rad govori o tome."

iz teksta Nigdina ili bilješke o vremenu Irene Bekić, objavljenom u knjizi Neli Ružić „Nigdina/NOWhere"

Neli Ružić je multimedijalna umjetnica koja istražuje preklapanja osobnog i kolektivnog sjećanja u odnosu na migraciju, povijesne narative i percepciju vremena. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradui magistrirala na dvogodišnjem poslijediplomskom studiju naFacultad de Artes, UAEM, Meksiko. Imala je niz samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim izložbama, projektima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Krajem devedesetih godina odlazi u Meksiko te od 2003. do 2012. godine predaje na ENPEG La Esmeralda, Mexico City. Dobitnica je druge nagrade T-HTnagrada@msu.hr, MSU, Zagreb (2016.)te stipendije ArtsLink (1996.). Njezini su radovi dio kolekcija Galerija umjetnina u Splitu, MMSU Rijeka, MSU Zagreb, Galerije Marino Cettina, Umag, Canal Mediateca Caixa Forum, Barcelona.Od 2013. predaje u Školi likovnih umjetnosti Splitgdje je do 2018. voditeljica Galerije Škola. Vanjska je suradnica u zvanju docenta na Slikarskom odsjeku, Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.