Preskočite na glavni sadržaj

Film izvan okvira: Nenad Polimac predstavlja novu knjigu u riječku Art-kinu

Nenad Polimac, hrvatski novinar i filmski kritičar, u Art-kinu predstavlja svoju novu knjigu 'Život u filmu 1: Uzori i dosezi' u sklopu programa Specijalne knjižnice Art-kina Film izvan okvira. Predstavljanje knjige održava se u utorak, 11. veljače, u 19 sati. Moderator predstavljanja riječki je sveučilišni profesor Dejan Durić s Filozofskog fakulteta u Rijeci. Ulaz na program je slobodan!
vrijeme: 11.02.2020. 19 h
mjesto: Rijeka; Art-kino Croatia, Krešimirova 2
url: http://www.art-kino.org/
'Život u filmu 1: Uzori i dosezi', u izdanju Znanja, prvi je dio trilogije u kojoj autor sumira svoje bavljenje filmom kao filmski kritičar i novinar. Započinje s domaćim časopisima koji su na njega najviše utjecali, beogradskim listom Film i časopisom Film danas, osvrće se na zagrebačku grupaciju hičkokovci - posebno djelatnu šezdesetih - koja nikad nije uspjela pokrenuti vlastito glasilo, a daje i osobnu povijest časopisa Film koji je uređivao sa svojom kritičarskom generacijom. Najveći dio knjige zapremaju eseji i razgovori s filmskim redateljima.
 
Nakon promocije knjige prikazat će se film Branka Bauera Licem u lice (1963), po izboru gostujućeg filmskog kritičara, u suradnji s Jadran filmom i Hrvatskom kinotekom (Hrvatski državni arhiv) s 35-milimetarske vrpce.
 
Program Specijalne filmske knjižnice Art-kina Film izvan okvira donosi komplementaran sadržaj samom filmskom programu kroz predstavljanje knjiga i časopisa, razgovore s autorima i ostalim filmskim djelatnicima.
 
Nenad Polimac (Zagreb, 1949.) piše o filmu od početka sedamdesetih godina, ističući se tendencijom revalorizacije hrvatske kinematografije i modernijim shvaćanjima svjetskog filma. Suosnivač je Globusa, Nacionala i časopisa Film. Urednik je znamenitih monografija o Živojinu Pavloviću i Branku Baueru, a s Vladimirom Tomićem autor je nekoć popularnih televizijskih emisija o filmu Moderna vremena i Vrtoglavica. Dobitnik je godišnje nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara Vladimir Vuković.