Preskočite na glavni sadržaj

Zagreb: Spomenik Zlatku Balokoviću u Glazbenoj školi koja nosi njegovo ime

Zagrebačka Gradska skupština odlučila je u utorak da se hrvatskom violinistu svjetskoga glasa Zlatku Balokoviću postavi spomenik u dvorištu Glazbene škole koja nosi njegovo ime.
vrijeme: 11.02.2020.
mjesto: Zagreb
Inicijativu za postavljanje spomenika dala je Glazbena škola Zlatka Balokovića u povodu 40. obljetnice rada te 125. obljetnice rođenja Zlatka Balokovića. Prijedlog zaključka o podizanju tog spomenika u Gradsku skupštinu uputio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
 
Spomenik je djelo autora Augusta Augustinčića, a odljev će se postaviti u dvorištu Glazbene škole Zlatka Balokovića u Ivanićgradskoj ulici 41a na Pešćenici.
 
Poprsje će se izliti u bronci visine 67 centimetara i bit će postavljeno na postament od nepoliranoga ili paljenoga svijetlosivoga granita na kojem će brončanim slovima biti napisano "Zlatko Baloković, violinist 1895. - 1965.".
 
Brončani odljev po gipsanom modelu je u fundusu Galerije Antuna Augustinčića, a osim njega, brončani je odljev na Balokovićevu grobu na Mirogoju te u Muzeju arhitekture HAZU u Zagrebu.
 
Zlatko Baloković rodio se u Zagrebu 1895., a umro je u Veneciji 1965. Njegova uspješna solistička karijera na svim kontinentima vezana je uz najpoznatije orkestre. Od 1924. bio je stalno nastanjen u SAD-u.
 
Dora Pejačević napisala je za njega Slavensku sonatu, koju je prvi put izveo 1926. u Clevelandu. Američki skladatelj John Alden Carpenter posvetio mu je svoj violinski koncert, koji je Baloković prvi put izveo 1938.
 
Violinu "King", rad Guarnerija del Gesůa, koja je pripadala Zlatku Balokoviću njegova supruga Joyce darovala je Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti i 1966. utemeljila je Zakladu za stipendiranje hrvatskih studenata na Harvardu. Balokovićeva violina jedna je od devet najpoznatijih violina njihova graditelja Guarnerija del Gesůa.
 
Povjerenstvo za ploče za označavanje imena ulica i trgova, spomenike, skulpture, spomen-ploče, sakralna obilježja i umjetničke instalacije dalo je mišljenje o postavljanju spomenika Zlatku Balokoviću. Novac za postavljanje spomenika osiguran je u gradskom proračunu za 2020. (Hina)