Preskočite na glavni sadržaj

O 'Dnevniku Diane Budisavljević' na novoj Filmskoj večeri u Močvari

Filmska će se večer održati 18. veljače, s početkom u 20 sati, a gosti na razgovoru bit će redateljica Dana Budisavljević, glavna glumica Alma Prica te povjesničar i filmski kritičar Silvestar Mileta. Razgovor će moderirati organizatorica filmskih večeri i filmska kritičarka Višnja Vukašinović, a ulaz na filmsku večer je besplatan! Nastavno na razgovor, u 21 sat započet će projekcija filma.
vrijeme: 18.02.2020. 20 h
mjesto: Zagreb; Klub Močvara, Trnjanski nasip bb
url: https://www.facebook.com/filmskeveceriumochvari/
'Dnevnik Diane Budisavljević' neosporno je osvojio hrvatsku filmsku scenu u protekloj godini. Osvojivši sve relevantne domaće filmske nagrade, ali i zdušno odobravanje publike, nakon trijumfa na posljednjoj Puli film o povijesno prešućenoj heroini iz doba NDH-a ovog se siječnja okitio i nagradom Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film.

 

Ovaj igrano-dokumentarni hibrid govori o ženi koja je tijekom Drugog svjetskog rata spasila tisuće srpske djece iz ustaških logora, a službeni su je narativi do sada uspješno zaobilazili. Osim igranih dijelova u kojima se rekonstruiraju ključne situacije za Dianinu akciju izvlačenja djece, film donosi i svjedočenja sada već ostarjelih muškaraca i žena koje je Budisavljević spasila iz logora, kao i arhivske snimke iz samih logora nastale u produkciji Hrvatskog filmskog slikopisa, službene filmske kuće NDH-a.

 

O projektu kojeg je spremala cijelo jedno desetljeće govorit će nam redateljica Dana Budisavljević, a o pretvaranju zaboravljene ikone u ženu od krvi i mesa glumica Alma Prica koja je u filmu utjelovila Dianu. Damama će se pridružiti i povjesničar i filmski kritičar Silvestar Mileta koji je za potrebe pripreme filma zaronio u potisnute slojeve naše prošlosti u kojoj se često slavi one kojih bi se trebalo sramiti, a srami one koji su odlučili ostati ljudi.

 

Raspored:

19:30 - vrata

20:00 - razgovor

21:00 - projekcija: Dnevnik Diane Budisavljević (Dana Budisavljević, 2019.)

 

Facebook event