Preskočite na glavni sadržaj

Proslava 65. godišnjice Književnog petka u novom ruhu

Najstarija književna tribina u Zagrebu u obljetničkoj godini promijenila je svoj vizual. Osim tribine kojom će biti obilježeno 65 godina kontinuiranog održavanja Književnog petka, jedna tribina bit će posvećena i 60. godišnjici nastupa velikog francuskog filozofa Jean- Paula Sartrea. Sezona počinje 14. veljače u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, s temom 'Je li poezija zaista na margini?'.
vrijeme: 14.02.2020. 20 h
mjesto: Zagreb; Galerija Kupola Gradske knjižnice, Starčevićev trg 6
url: https://www.facebook.com/knjizevnipetak/

Književni petak, najdugovječnija književna tribina u Zagrebu, s novom sezonom slavi 65 godina kontinuiranog održavanja. Prva tribina održala se 4. studenog 1955. godine u čitaonici Radničke biblioteke, danas Knjižnice Božidara Adžije, s gostom Vladanom Desnicom pod nazivom "O čemu govori književnost?". U više od šest desetljeća izmjenjivali su se urednici i lokacije, nizali značajni književnici, umjetnici, mislioci iz zemlje i inozemstva. Govorilo se o aktualnim temama iz književnosti, jezika, sociologije i filozofije, likovne umjetnosti, baleta, radio-drame, kazališta, filma, arhitekture, urbanizma i drugoga. Na tribini se i sviralo, glumilo, recitiralo i plesalo. U 2020. godini bit će također obilježeno 60 godina od nastupa velikog francuskog književnika i filozofa Jean- Paula Sartrea.

 

Slavljeničku godinu prati osvježeni vizualni identitet za čiji izgled je zaslužna mlada dizajnerica Adriana Pavelić. Književni petak, osim na Facebooku i YouTubu, od ove sezone može se pratiti i na Instagramu.

 

U novoj sezoni tribinu će uređivati četiri nova urednika: novinarka i pjesnikinja Sanja Baković, urednik Kulturpunkt.hr Lujo Parežanin, urednik i pisac Roman Simić i filozof Goran Sunajko.

 

Sezona počinje u petak, 14. veljače, u 20 sati u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, s temom "Je li poezija zaista na margini?". Urednica i voditeljica je Sanja Baković, a gosti su joj Branko Čegec, Vlado Martek i Andriana Škunca.