Preskočite na glavni sadržaj

Filmovi Kinokluba Zagreb i predavanje Zorka Sirotića u New Yorku

U njujorškoj organizaciji The Film-Maker's Cooperative, 7. ožujka, Zorko Sirotić održat će besplatnu radionicu i predavanje s projekcijom, a program će se sastojati od dva dijela.
vrijeme: 07.03.2020.
mjesto: SAD; New York
Prvi dio obilježit će predstavljanje povijesti i načina rada Kinokluba Zagreb, uz projekciju izabranih filmova iz prošlog desetljeća klupske produkcije. Predstavljanje i projekciju pratit će otvorena diskusija o načinima alternativne filmske produkcije, distribucije i arhiviranja.

 

U sklopu filmskog programa prikazat će se filmovi: Kraj (2015., Tomislav Šoban, eksperimentalni/animirani, 10 min.), Dota (2016., Petra Zlonoga, eksperimentalni/animirani, 5 min.), Space is not enough (2019., Vedran Šuvar, eksperimentalni, 20 min.), +topia (2012., Petar Novak, eksperimentalni, 6 min.), Precijenjena dramaturgija (2017., Sunčica Ana Veldić, dokumentarni, 19 min.), Charlie, volim te (2012., Miro Manojlović, eksperimentalni, 5 min.), Kartograf (2018., Daria Blažević, eksperimentalni, 6 min.), Stanar (2016., Sunčica Ana Veldić, eksperimentalni, 9 min.), Staklene oči (2016., Mario Papić, eksperimentalni/dokumentarni, 15 min.), Dokument Parakozmik (2018. Vladislav Knežević, eksperimentalni/animirani, 20 min.) Showgirls (2011., Miro Manojlović, eksperimentalni, 2 min.).

 

Drugi dio sačinjava predavanje o metodologiji radionica filmskog eksperimenta koje je Zorko Sirotić vodio i/ili mentorirao u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na Školu filmskog eksperimenta voditelja Lovre Čepelaka (Pazin, festival "Sedam dana stvaranja" i KKZ), radionicu 1440 u Kinoklubu Zagreb, te filmsku školu Pulske filmske tvornice voditelja Marka Zdravkovića Kunca. Pristup korišten u navedenim radionicama bit će objašnjen kroz predstavljanje Manifesta filmskog eksperimenta proizašlog iz navedenih radionica, koji je Sirotić napisao u suradnji sa snimateljem, montažerom i radioničkim sumentorom Martinom Šatovićem.

 

Organizacija The New American Cinema Group, poznatija pod imenom The Film-Makers Cooperative, osnovana je 1962. godine od strane 22 umjetnika iz New Yorka, među kojima su najistaknutiji bili Jonas Mekas, Shirley Clarke, Ken and Flo Jacobs, Andy Warhol i Jack Smith. Riječ je o neprofitnoj udruzi kojom su upravljali sami umjetnici kako bi producirali i distribuirali vlastita djela iz područja filmske avangarde. The Film-Maker's Cooperative prometnuo se u središnje mjesto američkog eksperimentalnog filma underground filmskog pokreta 60-ih i 70-ih. Danas The Film-Makers Cooperative posjeduje najveću kolekciju avangardnih filmskih djela na svijetu s oko 5 000 naslova, te nastavlja s promocijom alternativnog filma.

 

Sličnu funkciju u povijesti hrvatske i jugoslavenske kinematografije imao je i Kinoklub Zagreb. Osnovan je 1928. godine, a početkom 60-ih bio je žarišno mjesto antifilmskog pokreta, jugoslavenske filmske avangarde, te pokretač jednog od prvih eksperimentalnih festivala na svijetu, Genre film festivala (GEFF), koji se održavao od 1963. do 1970. godine. Idejni pokretač antifilmskog pokreta bio je Mihovil Pansini, tadašnji predsjednik Kinokluba Zagreb. Klub je i danas središnje mjesto kratkometražnog filma u hrvatskoj s posebnim naglaskom na produkciju alternativnog, eksperimentalnog ili avangardnog filma. Tako je KKZ samo u 2019. godini producirao 111 filmova, od kojih se 12 našlo u glavnom programu Dana hrvatskog filma. Ove dvije organizacije, nastale na različitim stranama svijeta, sličnih idejnih okvira a koje su razvijale neovisno jedna o drugoj, u 2020. godini imati će priliku za prvu zajedničku suradnju.


Zorko Sirotić je rođen 1985. godine u Zagrebu. Član je Kinokluba Zagreb u kojem je od 2014. godine koordinator produkcije. Godine 2018. završio je filmsku i TV režiju dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autor je dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, te voditelj i mentor brojnih filmskih radionica fokusiranih na alternativni film i dokumentarno-eksperimentalne forme.


Na detalje održavanja događaja vodi sljedeći link.


Izvor: HAVC