Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Dismantling Structures' Željka Kipkea u Trstu

'Dismantling Structures', samostalna izložba hrvatskog multimedijskog umjetnika Željka Kipkea otvara se 22. veljače u Studiju Tommaseo u Trstu, koji je posvećen promicanju suvremene umjetnosti.
vrijeme: 22.02.2020.
mjesto: Italija; Trst
url: http://www.triestecontemporanea.it/en/
Na svojoj prvoj talijanskoj izložbi novog ciklusa, koji je u studenom bio predstavljen u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar, Kipke donosi slike, fotomontažu i eksperimentalni film, kojima propituje ulogu važnih zagrebačkih zgrada, državnih i gradskih institucija na koje je snažno utjecala politička, gospodarska i kulturna povijest grada.

 

Kipke je na jedva prepoznatljiv način prikazao institucije i zgrade širokog raspona djelatnosti, od područja politike (Hrvatski sabor i nekadašnji CK SKH – popularna Kockica), pravosuđa (Državno odvjetništvo), medija (Novinarski dom i nekadašnji Vjesnik) do gospodarstva (Agrokor) i kulture (Muzej suvremene umjetnosti).

 

Izmijenivši izgled zgrada zagrebačke arhitekture koje je u svojim radovima 'zgužvao', autor kritički propituje funkcioniranje institucionalnog sustava u Hrvatskoj, ističe se u najavi izložbe, na čijem će otvorenju njezin kustos  Branko Franceschi kroz razgovor s Kipkeom predstaviti umjetnost tog svestranog autora.

 

Izložbu organizira Trieste Contemporanea, u koprodukciji s Muzejom iz Splita i zagrebačkom Galerijom Kranjčar, gdje je izložba bila postavljena.

 

Slikar i pisac Željko Kipke (Čakovec, 1953.) koji je aktivan i u području filma, diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U početku se bavi primarnim i analitičkim slikarstvom, a od 1982. u svoj rad unosi ekspresivnost.

 

Bio je član Radne zajednice umjetnika, neformalne skupine koja je djelovala u Galeriji Podroom i Galeriji proširenih medija u Zagrebu. Izlagao je diljem svijeta, na bijenalima u Veneciji i Kairu, piše eseje i kritike o eksperimentalnom filmu te likovnoj praksi.

 

Snima kratke filmske priče temeljene na snovima i koincidencijama, a dosad mu je objavljeno devet knjiga, od zbirke teoretskih članaka i eseja o suvremenoj umjetnosti, zbirke kratkih priča do jednogodišnjeg dnevnika. Djela mu se nalaze u mnogim reprezentativnim svjetskim zbirkama suvremene umjetnosti. (Hina)