Preskočite na glavni sadržaj

Nada Abrus slavi 50 godina umjetničkog rada

Izvedbom predstave Paule Vogel 'Najstariji zanat' u režiji Nine Kleflin, glumica Nada Abrus, doajenka zagrebačkog Gradskog kazališta Komedije, proslavit će u utorak, 25. veljače, u Jazz&cabaret klubu Kontesi 50. obljetnicu svojeg umjetničkoga rada.
vrijeme: 25.02.2020.
mjesto: Zagreb; Jazz & Cabaret klub Kontesa
url: http://www.komedija.hr/
 

Nada Abrus (Split, 1951.) diplomirala je na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti (danas ADU) Sveučilišta u Zagrebu 1975. godine. Prvu premijeru u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komediji odigrala je 23. siječnja 1976. u predstavi "Dlakav život", dok je stalna članica ansambla postala 1979., gdje je ostala do umirovljenja 2016.

 

U matičnom je kazalištu glumila u brojnim predstavama, opernim i operetnim djelima, a nastupala je, između ostalog, i s Glumačkom družinom Histrion, u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavelli, Teatru &TD, Kazalištu Bagatella, Gradskom kazalištu Trešnji, Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, HNK-u Split, kao i na brojnim festivalima, Osječkim ljetnim igrama, te Pulskim, Dubrovačkim i Splitskim ljetnim igrama.

 

Osim u kazalištu, ostvarila je uloge i na filmskom platnu, te u televizijskim serijama. Radila je na sinkronizacijama brojnih reklamnih spotova i kratkometražnih i dugometražnih animiranih filmova, a pojavila se i u brojnim radio dramama i radio igrama za djecu. Od 1999. do 2003. bila je predsjednica Sindikata hrvatskih glumaca, 2017. bila je član upravnog odbora HDDU, a od 1990. do danas članica je Družbe "Braća hrvatskog zmaja".

 

U humornoj drami "Najstariji zanat" Pulitzerom nagrađene američke dramatičarke Paule Vogel, Abrus nastupa uz glumačke kolegice Milu Elegović, Mariju Jerneić / Neru Stipičević, Jasnu Bilušić i Mirelu Brekalo Popović, u gorko-slatkoj priči o pet ostarjelih prostitutki. Predstava je premijeru imala u siječnju ove godine, a uz redateljicu Ninu Kleflin, autorski tim čine kostimografkinja Sara Lovrić Capari, autorica glazbe Nikolina Belan, scenograf Tomislav Ruszkowski i Anđelko Kos, koji je zaslužan za dizajn svjetla. (Hina)