Preskočite na glavni sadržaj

Massimo Quarta & Zagrebačka filharmonija

Koncert Zagrebačke filharmonije u petak 28. veljače u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu predvodit će maestro Massimo Quarta, vrsni violinist koji će se tom prilikom predstaviti hrvatskoj publici i kao dirigent i kao solist.
vrijeme: 28.02.2020.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog
url: http://www.zgf.hr

"Massimo Quarta pobjednik je najznačajnijih talijanskih violinskih natjecanja, osvojio je prvu nagradu na prestižnom Mađunarodnom violinskom natjecanju Nicoló Paganini u Genovi, nastupio je skoro u svim europskim gradovima, te je postao jednim od najbriljantnijih violinista svoje generacije", stoji u najavi.

Izuzetnost koncerta u sklopu Plavog ciklusa Zagrebačke filharmonije krije se u nesvakidašnjem glazbenom izvedbenom spoju dirigenta i solista.

Posjetitelji će tom prilikom moći uživati u Šeherezadi, najpoznatijem i najpopularnijem djelu ruskog skladatelja Nikolaja Rimski-Korsakova. "Bilo zbog glazbe koja zvuči neodoljivo egzotično bilo zbog poznate priče o Šeherezadi, to je djelo koje uvijek iznova fascinira slušatelje", ističu iz Filharmonije.

Još jedna skladba koja će uistinu fascinirati posjetitelje biti će Paganinijev 1. koncert za violinu i orkestar u ES-duru, skladba koja "predstavlja mješavinu virtuoznosti najvišeg ranga", a koja se danas u svijetu svira u D-duru, dok ju je Paganini izvodio u ES-duru, pošto je svoj instrument podešavao za pola tona više.

"Danas se Paganinijeva djela ne izvode često upravo zato jer je potrebna velika virtuoznost i izvanredna tehnika. Massimo Quarta prihvatio je 'opasan' umjetnički izazov specijalizirajući se upravo za virtuoznost Paganinijevih djela. Kažu da su njegovi koncerti istinski glazbeni 'show' koji diže publiku na noge i ostavlja ih u ekstazi", poručuju Filharmoničari. (Hina)