Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska slavi pedeset godina Frankofonije nizom programa

Hrvatska slavi pedeset godina Frankofonije nizom programa
Posebnim projekcijama u zagrebačkom kinu 'Tuškanac', u utorak, 3. ožujka, otvara se ovogodišnji Mjesec frankofonskog filma i slavljenički program kojim će se i u Hrvatskoj obilježiti pedeset godina Frankofonije.
vrijeme: 03.03.2020.
url: https://institutfrancais.hr

Više od dvadeset država i vlada potpisale su prije pola stoljeća sporazum iz Niameya, čime je odobreno stvaranje Međunarodne organizacije Frankofonije, koja je posvećena promociji francuskog jezika i frankofonskih kultura i danas ima 88 država i vlada članica.

 

Francuski jezik i kultura slavit će se u organizaciji veleposlanstava frankofonskih zemalja i zemalja članica Frankofonije, Belgije, Kanade, Francuske, Kraljevine Maroko, Švicarske, mreže Francuskih alijansi u Hrvatskoj te brojnih udruga i hrvatskih institucija.

 

Program dovodi frankofone filmove, glazbu, modu, kazalište, flashmob, u jedanaest gradova diljem Hrvatske, kroz 100 događanja koje organizira 30 partnera.

 

Na otvorenju će se prikazati dva film "Portret djevojke koja izgara" Céline Sciamme i "Tako mi Bog pomogao" Jeana Libona i Yvesa Hinauta, igrani i dokumentarni filmovi koji oslikavaju portrete žena angažiranih u građanskim pitanjima ili u borbi protiv razdoblja u kojemu žive.

 

Program se nastavlja idućih dana filmovima iz pet različitih zemalja, izabranima na temu 'građanstva', a bit će prikazani u Dubrovniku, Koprivnici, Osijeku, Pakracu, Puli, Rijeci, Šibeniku, Splitu, Varaždinu, Zadru i Zagrebu.

 

Odabir je šarolik, od dokumentaraca i povijesnih filmova, preko komedija i drama, do crtanih filmova.

 

To su francuski film "Sve što mi je ostalo od revolucije", komedija u režiji Judith Davis, marokanska drama "Aida" (Driss Mrini), francuska komedija "Bécassine" (Bruno Podalydès), marokanska drama "Grube ruke" (Mohamed Asli), kanadski povijesni film "Hochelaga, Zemlja duša" (François Girard) i švicarski crtani film "Kabulske lastavice" (Zabou Breitman i Eléa Gobbé-Mévellec).

 

U okviru proslave Frankofonije održat će se i masterclass modnog šminkanja s Rafaëlom Pitom (13. ožujka u Francuskom institutu), kada će svoje iskustvo podijeliti taj suradnik međunarodnih  izdanja  Glamoura,  Voguea,  Ellea,  Vanity  Faira, koji šminka zvijezde poput Sofije Coppole, Keire Knightley, Kirsten Dunst, Sophie Marceau, Virginie Ledoyen i mnogih drugih. Za radionicu su potrebne prijave.

 

Za sam Međunarodni dan Frankofonije, 20. ožujka, točno u podne u zagrebačkom Parku Zrinjevac, kao i u još 22 zemlje središnje i istočne Europe,  zakazan je središnji događaj Mjeseca Frankofonije, veliki 'flashmob', koreografska mobilizacija za sve frankofile koji žele potvrditi svoju vezanost uz francuski jezik i uz vrijednosti Frankofonije.

 

Zainteresirani za sudjelovanje mogu naučiti koreografiju malijskog plesača Souleymana Sanogoa na slavnu pjesmu belgijskog umjetnika Stromae na linku https://www.youtube.com/watch?v=w2xko74Qbqs&feature=youtu.be.

 

"Nacrtaj mi Frankofoniju", izložba srednjoškolaca Škole primijenjene umjetnosti i dizajna održat će se od 16. ožujka do 4. travnja u Francuskom institutu u Hrvatskoj s radovima srednjoškolaca koji su imali zadatak plakat na kojemu predstavljaju Praznik Frankofonije.

 

Susret s istaknutim lingvistom, profesorom Bernardom Cerquiglinijem

 

Francusko veleposlanstvo i Francuski institut u Hrvatskoj ugostit će svjetski poznatog lingvista profesora Bernarda Cerquiglinija na simulaciji slavne televizijske emisije pod imenom "Hvala profesore!" koja se prikazuje na TV5 Monde.

 

U okviru programa "Merci Professeur!" održat će se susret s Bernardom Cerquiglinijem, svjetski poznatim lingvistom, u srijedu, 25. ožujka u zagrebačkom Francuskom institutu u Hrvatskoj, te dan kasnije u Gradskoj knjižnici u Zadru.

 

Svi koji žele sudjelovati mogu mu postaviti pitanje o francuskom jeziku, no prethodno ga trebaju poslati do 6. ožujka na adresu hugues.denisot@diplomatie.gouv.fr, te vidjeti hoće li biti među šest izabranih pitanja. Ako jest dobit će knjigu s posvetom i fotografiju s profesorom.

 

Profesor će održati i predavanje "Francuski: jezik, institucija, vrijednosti", 26. ožujka na zagrebačkom Filozofskom fakultetu te dan kasnije u Znanstvenoj knjižnici u Zadru.

 

U ponedjeljak, 30. ožujka, izvest će se predstava "Molièrova ljubav" (cie Libre à nous) u Zagrebačkom kazalištu lutaka koji će povesti gledatelje na putovanje kroz vrijeme s Molièrom. (Hina)