Preskočite na glavni sadržaj

Koncert Cantus ansambla u Bruxellesu

Cantus Ansambl uz dirigenta Ivana Josipa Skendera, u okviru otvorenja izložbe „Svijet kao paviljon. Vjenceslav Richter“, 4. ožujka 2020. u dvorani Rotonde Bertouille u sklopu Centra umjetnosti BOZAR, predstavit će dvojicu hrvatskih skladatelja, koji su svaki na svoj način zadužili i obilježili suvremenu hrvatsku glazbu i kulturnu scenu.
vrijeme: 04.03.2020.
mjesto: Bruxelles, Centar BOZAR

Boris Papandopulo, jedan od najvažnijih, a svakako najplodniji hrvatski skladatelj 20. stoljeća, skladao je svoju Komornu simfoniju u posljednjem desetljeću života (1985.). Stjecajem okolnosti praizvedena je tek 18 godina kasnije, upravo od strane tek osnovanog, mladog Cantus Ansambla. Stoga se Boris Papandopulo i njegova Komorna simfonija, gotovo pa idealno tematski uklapaju uz obvezujući dio Cantusova izvedbena profila, kojemu pripadaju i djela nacionalne baštine prošlog stoljeća.

Na programu u BOZAR-u naći će se i djelo Tan Hetti, osnivača i umjetničkog voditelja ansambla Berislava Šipuša. Tan Hetti (2006.) je prva u nizu skladbi nastalih unutar serije koja se bavi problemom zvuka komornog ansambla, no, skladba Tan Hetti je i prva Šipuševa skladba nastala upravo za Cantus Ansambl.

Gotovo dvadeset godina suvremena glazba u Hrvatskoj, ona hrvatskih skladatelja, ali i predstavnika međunarodne scene, uvelike živi kroz aktivnosti Cantus Ansambla koji je osnovan s ciljem istraživanja, otkrivanja i predstavljanja novih i dotad neistraženih sfera Nove glazbe. Oni su protagonisti nacionalnih festivala i različitih događanja u kulturi, a od 2006. godine domaćini su vlastitog koncertnog ciklusa. O važnome položaju Cantus Ansambla unutar hrvatskog, ali i međunarodnog konteksta, svjedoči oko 130 praizvedbi, više od 500 opusa koje su izveli te 40ak nastupa u inozemstvu (u većini europskih zemalja te u Meksiku, Kanadi i Kini), kao i brojna glasovita solistička i dirigentska imena njihovih suradnika.