Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Petra Katavića 'Arhitektura' u Galeriji Karas

Izložba "Arhitektura" splitskog umjetnika Petra Katavića, koja se otvara u ponedjeljak, 9. ožujka, u zagrebačkoj Galeriji Karas, predstavit će rad tog umjetnika koji kroz radove promišlja oblikovanje prostora volumenom.
vrijeme: 09.03.2020.
mjesto: Zagreb, Galerija Karas
url: https://www.hdlu.hr/
Odabrani radovi nastavljaju se na izložbu koju je Katavić imao u siječnju u Galeriji umjetnina u Splitu.

"Redukcija boje, linija i plohe te jednostavnost u promišljanju likovnosti, karakteristike su autorova rada, a ogledaju se u samim naslovima i u postavu", ističe autorica predgovora Ivana Vukušić.

Naziv izložbe u Galeriji umjetnina bio je "Prostor", ponajviše zbog toga što se radilo o prostorno specifičnoj izložbi promišljenoj upravo prema određenoj prostoriji u sklopu galerije, a naziv Arhitektura zagrebačke izložbe kao logičan nastavak otkriva fokus autorovih interesa.

Vukušić kaže da, iako je estetika tih djela reducirana, minimalistička i jednostavna, u svakom se radu ogleda njegova predanost i posvećenost što smatra najbitnijim čimbenikom u stvaralaštvu.

Kao i u predgovoru splitske izložbe referirala se na Mies van der Roheovu poznatu krilaticu 'manje je više' koja je, zaključila je, Petrova nit vodilja i vrlo jasno dočarava finoću i meditativnost koju pronalazi u njegovim djelima.

Petar Katavić (Split, 1985.) završio je Školu likovnih umjetnosti u Splitu, smjer slikarstvo te 2012. diplomirao slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi Deana Jokanovića Toumina. Završio je i program pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičkog obrazovanja na Filozofskom fakultetu u Splitu.

Samostalno je izlagao desetak puta i  sudjelovao na brojnim skupnim izložbama. Radi kao asistent na Odsjeku za slikarstvo na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.

Njegova izložba u Galeriji Karas ostaje otvorena do 22.  ožujka. (Hina)