Preskočite na glavni sadržaj

Izložbom 'Religije kamenog doba' Arheološki muzej Zadar gostuje u Zagrebu

Arheološki muzej Zadar gostuje u Arheološkom muzeju u Zagrebu s izložbom "Religije kamenog doba“, koja se otvara u srijedu, 11. ožujka, i govori o prapočecima fenomena bez kojega je nezamisliva povijest svijeta.
vrijeme: 11.03.2020.
mjesto: Arheološki muzej u Zagrebu
url: http://www.amz.hr/

Na 15 izložbenih plakata kronološki su predstavljene teme koje obrađuju pojavu simbolike i religioznih poimanja izraženu putem antropomorfne i zoomorfne paleolitičke i neolitičke plastike, paleolitičkog stijenskog slikarstva i razrađenih  ukopnih praksi obaju razdoblja.

Autori stručne koncepcije i postava izložbe su Natalija Čondić i Ivor Karavanić.

U vitrinama će se moći vidjeti reprezentativna arheološka građa koju vežemo uz religijski život i ritualno ponašanje zajednica kamenoga doba.

Za razdoblje paleolitika to su kopije svjetski poznatih primjeraka figurativne umjetnosti, ali i drugih predmeta vezanih uz razvoj ljudskih zajednica ili obavljanje kulta, dok mlađe kameno doba predstavljaju vrijedni nalazi dalmatinskog neolitika iz zbirke Arheološkog muzeja Zadar.

"Svrha izložbe Religije kamenog doba traganje je za njegovim prapočetcima, odnosno ranim manifestacijama simbolike i religije,  pa se donosi izbor materijalnih dokaza takvog ponašanja u paleolitiku ili starijem kamenom dobu, mezolitiku ili srednjem kamenom dobu te neolitiku ili mlađem kamenom dobu, koji zajedno pokrivaju golem vremenski raspon od približno 3,3 milijuna godina do šest tisuća godina prije sadašnjosti", stoji u najavi.

S obzirom na to da su prapočetci religije udaljeni desetcima tisuća godina od povijesnih pisanih izvora izložba se fokusira na proučavanje arheoloških i paleoantropoloških nalaza koji potječu s brojnih lokaliteta.

"Izložba donosi repertoar najvažnijih nalaza kojima arheolozi raspolažu u proučavanju simbolike i duhovnog života paleolitičkih, mezolitičkih i neolitičkih zajednica šireg prostora Europe i Bliskog istoka, s posebnom pažnjom usmjerenom i na domaći, hrvatski prostor", ističe se.

Ostaje otvorena do 13. travnja, a prati ju bogato ilustrirani dvojezični katalog na 96 stranica, podijeljen na tematske cjeline koje odgovaraju onima na izložbenim plakatima, ali su opsegom opširnije i sadrže dodatna pojašnjenja. (Hina)

Opširnije