Preskočite na glavni sadržaj

Upoznaj autora: Tomislav Žaja u Dokukinu KIC

U subotu, 14. ožujka, u 19 sati, u sklopu programa 'Upoznaj autor'a, Dokukino KIC predstavlja domaćeg dokumentarista Tomislava Žaju. Nakon razgovora s autorom, u 20 sati slijedi projekcija njegova nagrađivanog filma Slobodni. Ulaz na program je besplatan!
vrijeme: 14.03.2020. 19 h
mjesto: Zagreb; Dokukino KIC, Preradovićeva 5
url: http://dokukino.net/
 

Tomislav Žaja magistrirao je režiju dokumentarnog filma na filmskoj akademiji FAMU u Pragu. Kao producent, scenarist i redatelj realizirao je pedesetak dokumentarnih filmova (Slobodni, Susjedi, Kriza Haidari, Ivanova igra itd.) i četiri igrana filma, te je dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. Razgovor će voditi filmski kritičar Nino Kovačić, a sa Žajom će između ostalog razgovarati o njegovoj metodi opservacijskog dokumentarizma te kako se putem filma bori protiv predrasuda prema osobama s intelektualnim i psihološkim poteškoćama.

 

Slobodni (2016.) prati ljude zatvorene u hrvatskim institucijama za osobe s intelektualnim teškoćama i njihov put u slobodu. Nakon izlaska iz institucija oni se počinju mijenjati pred gledateljevim očima. Publika ih promatra kako pokušavaju ostvariti svoje snove – ali ovoga puta iz njihove vlastite perspektive. Film je nagrađen kao najbolji dokumentarac na Venecijanskom filmskom tjednu, a Tomislav Žaja je proglašen najboljim redateljem na Liburnia Film Festivalu.

 

U svojem sljedećem filmu Susjedi (2018.) Žaja se nastavlja intenzivno baviti temom socijalne pravde i stigmatizacije osoba s intelektualnim i psihološkim poteškoćama. Upoznajemo pojedince iz Doma za psihički bolesne odrasle osobe Osijek koji se nakon godina, ponekad i desetljeća, hospitalizacije pokušavaju vratiti u normalnu svakodnevicu. Riječ je o najboljem domaćem ostvarenju prošlogodišnjeg ZagrebDoxa koje je zasluženo osvojilo Nagradu publike.

 

Empatiju prema osobama sa psihičkim poteškoćama Žaja je stekao zahvaljujući svojem ocu, poznatom stručnjaku i doktoru psihologije Boži Žaji koji ga je često vodio sa sobom u bolničke posjete. Već kao dijete htio im je pomoći, ali nije znao na koji način, sve dok nije počeo snimati filmove. Žaja ističe kako su osobe s intelektualnim i psihološkim poteškoćama u današnjem svijetu najranjiviji dio populacije, unatoč zakonima i konvencijama koje se većina država obvezala poštovati. Osim redateljskog posla, posljednjih godina surađuje s najznačajnijim regionalnim i europskim organizacijama koje se bave osobama sa psihičkim poteškoćama, kao aktivist i zagovarač prava tih pojedinaca.

 

Izvor: HAVC