Preskočite na glavni sadržaj

Mariji Sekelez nagrada 'Zagrepčanka godine'

Nagradu 'Zagrepčanka godine' ove godine dobiva Marija Sekelez, dramska umjetnica, glumica, redateljica i humanitarka, jer je uvelike pridonijela afirmaciji žena u kulturi i cjelokupnom društvu, odlučili su u četvrtak zastupnici zagrebačke Gradske skupštine.
vrijeme: 19.03.2020.
mjesto: Zagreb
 

Marija Sekelez će nagradu "Zagrepčanka godine" dobiti na Dan Grada Zagreba, 31. svibnja. U obrazloženju se ističe da je svojom predanošću i ljubavlju za poziv kojem se potpuno posvetila uvelike pridonijela afirmaciji žena u kulturi i cjelokupnom društvu i postigla prepoznatljive rezultate u predstavljanju važnosti stvaranja i života žena koje mijenjaju svijet.


Sekelez je vrhunce kazališne umjetnosti realizirala u samostalno ostvarenim predstavama, donoseći maestralne portrete žena, američke plesačice Isadore Duncan (Al Weiner, Isadora ili prva bosonoga plesačica) te operne dive Marije Callas (Terrence McNally, Majstorska klasa Marije Callas), uloge koja je vrhunac njezine glumačke karijere.
 

Iznimnom snagom ostvaruje likove Zagrepčanki kao što su Zagorka i barunica Castelli te je vrlo uspješno realizirala suptilnu monodramu "Duga u crnini" posvećenu Marini Cvetajevoj. Također je izvanredno monodramski portretirala dvije naše najveće pjesnikinje, Vesnu Parun i Vesnu Krmpotić.

 

Od 2000. do 2016. kao ravnateljica Gradskog kazališta "Žar ptica" iznimnim organizacijskim sposobnostima i profesionalnim radom stvorila je vrhunsko profesionalno kazalište za djecu i mlade u kojem su žene redateljice, glumice, kostimografkinje i scenografkinje postizale izvrsne rezultate.

 

Marija Sekelez je popularizirala kazalište i među djevojačkom publikom i afirmirala snagu iznimnih djevojčica: "Dnevnik Pauline P.", "Duga", "Ronja, razbojnička kći", "Lažeš, Melita", "Heidi", "Tonkica Palonkica"…  (Hina)