Preskočite na glavni sadržaj

Filmska naSTAVa online u travnju

Prijave za proljetni ciklus online Filmske naSTAVe za srednjoškolce, studente i njihove nastavnike otvorene su do 7. travnja 2020. godine. Program će se odvijati u suradnji s platformom croatian.film.
vrijeme: 08.04.2020.
prijava: 7.4.2020
url: http://www.croatian.film/hr/

Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac jedinstven je program na području Republike Hrvatske: jedini je filmsko-obrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je za svoje polaznike potpuno besplatan.
 
Tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa, učenici imaju priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika.
 
S obzirom na mjere suzbijanja zaraze koronavirusom, učenici neće kao inače filmove gledati u Kinu Tuškanac, nego na platformi croatian.film. Platforma croatian.film projekt je umjetničke organizacije Zagreb Film Festival, a zamišljena je kao razvoj i nadogradnja programa Kockice, odnosno kao proširena selektorska ruka koja omogućuje svim gledateljicama i gledateljima kvalitetan uvid u domaću kratkometražnu produkciju u bilo kojem trenutku i bilo gdje.
 
Sljedeći ciklus održat će se tijekom proljetnog odmora učenika u sljedećim terminima: 8., 14., 16., 18. i 20. travnja. Za sudjelovanje potrebno je ispuniti prijavnicu na ovoj poveznici.
 
Nakon online gledanja filmova, učenici će ih putem online platforme analizirati i interpretirati, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskog jezika. Cilj je programa filmski odgajati mlade, stvarati filmski pismenu kinopubliku, pozitivno utjecati na ukupan položaj filma u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske, a svime navedenim dati potporu hrvatskoj filmskoj produkciji i cjelokupnoj audiovizualnoj zajednici.
 
Filmska naSTAVa radom je započela školske godine 2012./2013. i otad se održava svake godine u dvama ciklusima: tijekom zimskih i proljetnih učeničkih praznika, a u školskoj je godini 2015./2016. prvi put održan i ljetno-jesenski ciklus. Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza. Program se održava uz financijsku podršku Hrvatskoga audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Agencije za elektroničke medije, Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba te uz pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.
 
Za dodatne informacije i prijave obratite voditeljici revijskih i obrazovnih programa Sanji Zanki Pejić, na adresu elektroničke pošte sanja.zanki@hfs.hr.
 
Izvor: HAVC