Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatsko društvo filmskih kritičara – publikacija na engleskom jeziku

Hrvatsko društvo filmskih kritičara u siječnju je predstavilo temat s osvrtom na 2019. godinu, a sada širem auditoriju nudi na uvid svoj pregled minule godine u obliku publikacije na engleskom jeziku.
vrijeme: 12.04.2020.
url: http://www.hdfk.hr/the-show-must-go-on/
 

Hrvoje Pukšec, predsjednik HDFK napisao je: "Hrvatski je film slabo vidljiv i u Hrvatskoj i van nje. Brojni su razlozi za takvu situaciju, no zasigurno je i jedan od važnijih među njima činjenica da se o hrvatskom filmu malo piše, a pogotovo na engleskom jeziku. Ako se o prilikama na domaćoj sceni u svijetu i piše, to je uglavnom pisano od strane stranih novinara i kritičara. Time se posve gubi utjecaj hrvatske filmske kritike u međunarodnim vodama, a on se u pravilu stječe pisanjem upravo o onome što se najbolje poznaje. Dakle o filmovima koji dolaze iz kulture iz koje je i sam pisac...

 

Projekt koji gledate pokrenut je u isto vrijeme kada su naše najveće brige bile neuspjeh najskupljeg hrvatskog filma od osamostaljenja, stagnacija sredstava za komplementarne filmske aktivnosti i sve manja prisutnost filmske kritike u medijima. Danas, nakon potresa koji je protresao gotovo četvrtinu hrvatskog stanovništva i usred globalne pandemije virusa corone, te brige izgledaju benigno. Ne znamo što nas čeka, ali jasno je da će kulturni sektor završiti loše u miješanju novih karata. Novi problemi neće izbrisati stare, ali će ih pogoršati, i baš zato: u vremenu "Infekcije" - "The Show Must Go on"! Svijet se neće zaustaviti, a ne bismo smjeli ni mi.

 

Uvodnik Hrvoja Pukšeca kao i link za preuzimanje publikacije nalazi se na ovoj poveznici: http://www.hdfk.hr/the-show-must-go-on/

 

U nastojanju da ova publikacija dođe do što šireg kruga zainteresirane publike, ista će se brojnim kolegama diljem svijeta distribuirati i uz podršku FIPRESCI-ja (International Federation of Film Critics), a nadamo se da ćete i vi rezultat našeg truda naći zanimljivim te ga podijeliti s potencijalno zainteresiranim auditorijem.

 

Ovaj projekt Hrvatskog društva filmskih kritičara realiziran je uz pomoć sredstava Hrvatskog audiovizualnog centra i realiziran uz podršku Zagreb filma.