Preskočite na glavni sadržaj

Dva nova naslova iz Mozaika knjiga

Nakladnik Mozaik knjiga objavio je dva nova atraktivna naslova, zbirku priča "Ništa nikada nikamo ne odlazi" ruske pjesnikinje u egzilu Natalije Vorobjove Hržić, te potresni roman po istinitoj priči "Djevojka iz pisma" britanske spisateljice Emily Gunnis.
vrijeme: 10.04.2020.
mjesto: Zagreb, Kulturni centar Peščenica, Ivanićgradska 41a
url: http://www.knap.hr/centar/zska.asp

Natalija Vorobjova Hržić (1948.) ruska je dramska i kazališna glumica koja se prije gotovo pola stoljeća preselila u Zagreb. Napisala je više od 20 romana i zbirki pjesama za koje je dobila brojna priznanja u Hrvatskoj i Rusiji. Godine 1998. u Moskvi izlazi prva zbirka njezinih pjesama "Na kanate bytija" (Na žici postojanja), a 2020. godine objavljuje zbirku autobiografskih priča "Ništa nikada nikamo ne odlazi".
"Iako autorica smatra da nam upravo zaborav pomaže preživjeti i ići dalje, odlučuje zabilježiti neke trenutke svog odrastanja, školovanja i postajanja jedne od najpoznatijih ruskih filmskih zvijezda", stoji u najavi.
"No, Natalija Vorobjova Hržić nije sebična autorica, ona nas u svojim pričama podsjeća i na svoja druženja s velikanima hrvatske, ali i svjetske kulture, poznatim redateljima, slikarima, pjesnicima. Autorica ne štedi ni sebe ni druge, otkriva ono što bi mnogi rado prešutjeli jer smatra da ličnost stvaraju i udarci i kušnje. A ona upravo o kušnjama i udarcima piše u ovoj knjizi, a njih je, vidjet ćete, bilo mnogo", dodaje se.
"Ništa nikada nikamo ne odlazi" njezina je druga zbirka priča u izdanju Mozaika knjiga. Prvi naslov, "Zrnca pijeska na obalama vječnosti" objavljen 2016. godine, postigao je veliki uspjeh, a na hrvatskom je još, između ostalog, objavila roman "Žena u crnom rublju", zbirku poezije "Proročanski prsti" i zbirke pjesama "U obnaženim zrcalima" i "Na galijama vjekova".

Roman "Djevojka iz pisma" iskrena je i emotivna priča utemeljena na šokantnoj istini iz pera britanske književnice Emily Gunnis, čija je majka slavna engleska spisateljica Penny Vincenzi koja je u svojoj bogatoj karijeri napisala 19 romana koji su se prodali u gotovo 10 milijuna primjeraka.
Svojim romanom prvijencem "Djevojka iz pisma", Gunnis je osvojila čitatelje i kritiku, koja hvali njezinu brzu i dinamičnu radnju punu zapleta, u istodobno očajnički tužnoj priči temeljenoj na šokantnoj istini.
Samantha Harper novinarka je koja očajnički želi napredovati u poslu. Kad slučajno naiđe na pismo iz prošlosti, njegov će je sadržaj šokirati i duboku dirnuti. Pismo je napisala mlada majka koja preklinje da je se spasi iz samostana Svete Margarete u koji je zatvorena zbog tada prezrene maloljetničke trudnoće. Svaki joj je dan važan, već sutra bi moglo biti prekasno.
Samantha će biti uvučena u tragičnu priču u kojoj će još otkriti i niz neobjašnjivih smrti povezanih sa ženom, ali i shvatiti da je poslije poroda toj ženi oduzeto dijete i dano na posvajanje protivno majčinoj volji. Sveta Margareta uskoro se ruši pa Samantha ima samo nekoliko sati da razriješi misterij star više od šezdeset godina. Jer istina, koja joj je gotovo na dohvat ruke, mogla bi biti zauvijek izgubljena.
"S milijun prodanih primjeraka diljem svijeta i prijevodom na 17 jezika, roman "Djevojka iz pisma" smatra se jednim od najvećih i najugodnijih iznenađenja u književnom svijetu. S drugim romanom, 'The lost child', Gunnis je potvrdila da je ime na koje će se u budućnosti morati ozbiljno računati", poručuju iz Mozaika knjiga. Hrvatski prijevod potpisuje Marko Mravunac. (Hina)