Preskočite na glavni sadržaj

Dokukino KIC: Od petka novi besplatni filmovi

Restart i Dokukino KIC nastavljaju s virtualnim programom na platformi volimdokumentarce.net gdje su od petka dostupni novi besplatni naslovi s naglaskom na filmove redatelja čiji je rad obilježio regionalnu dokumentarnu produkciju u posljednjih nekoliko godina.
vrijeme: 17.04.2020.
url: https://volimdokumentarce.net/
 

Među njima je i srpski redatelj Ognjen Glavonić, čiji je igrani prvijenac "Teret" osvojio brojne nagrade od premijernog prikazivanja u Cannesu, a proglašen je i najboljim filmom na Zagreb Film Festivalu 2018.

 

Prije tog filma istaknuo se dokumentarcima, ponajprije filmom "Dubina dva" (2016.), premijerno prikazanim na Berlinalu, dobitnikom Velikog pečata regionalne konkurencije ZagrebDoxa te nagrade za najbolju montažu na festivalu Beldocs.

 

Kako se napominje u najavi, kritičari film opisuju kao "forenzički dokumentarac“, zbog nevjerojatne preciznosti s kojom se suočava s temom ratnih zločina, točnije, organiziranom akcijom uklanjanja ubijenih Albanaca s Kosova, koje je MUP Srbije za vrijeme NATO-ova bombardiranja 1999. hladnjačama prebacivao u sekundarnu masovnu grobnicu u bazi specijalne policije u Batajnici, samom predgrađu Beograda.

 

Prije "Dubine dva" Glavonić je snimio film "Živan pravi pank festival", simpatičnu i pozitivnu priču o "autsajderu velikog srca", Živanu Pujiću Jimmyu, koji svu svoju energiju i strast ulaže u to da svakoga ljeta, u svom rodnome selu u Srbiji organizira glazbeni festival zbog kojeg je uvijek na gubitku.

 

Dokumentarac je prikazan na brojnim međunarodnim festivalima, među kojima su i IFF Rotterdam, Copenhagen DOX, te Beldocs festival.

 

Oba Glavonićeva filma bit će dostupna besplatno do sljedećeg četvrtka, 23. travnja na, uz upisivanje novog kôda DOKU-KINO.

 

Pitanjima što je jedna generacija ostavila drugoj ratovima na području bivše Jugoslavije bave se i filmovi još jednog važnog dokumentarista iz Srbije, Srđane Keče. Njegov debitantski dokumentarac, "Poslije rata", donosi malo poznatu priču o Gorjancima, malobrojnoj etničkoj skupini iz kosovskih planina koju je rat 1999. godine potjerao u potragu za novim životom.

 

Taj se film može pogledati besplatno dok su dva njegova filma koja su uslijedila "Pismo ocu" te Mirage dostupni uz popust i minimalnu naknadu.

 

Kečin najuspješniji film "Pismo ocu" (2011.) intimna je priča autora, koji potječe iz srpsko-hrvatskog braka, u kojoj piše pismo mrtvom ocu i razgovara s njegovim prijateljima kako bi shvatio očevo dobrovoljno sudjelovanje u ratu.

 

Film je osvojio niz nagrada, uključujući one za najbolji srpski dokumentarac na Beldocsu i najbolji balkanski dokumentarac na prestižnom Dokfestu.

 

Glavonić i Keča bili su proteklih godina gosti Dokukina KIC, gdje s u održali predavanja i razgovore koji se sada mogu pogledati na istoj platformi.

 

Među besplatnim filmovima su i "Kino otok" Ivana Ramljaka, poetski dokumentarac o izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim mjestima na hrvatskim otocima tijekom druge polovice prošlog stoljeća, "I'm Nobody" Barbare Matejčić i Nine Urumov o sudbinama tražitelja azila u zemlji koja ne voli strance, te "Blokada" Igora Bezinovića, jedinstveni pogled iznutra u najduži, najbrojniji i politički najznačajniji studentski prosvjed na ovim prostorima.

 

Novi set 20 besplatnih filmova Restart Labela

 

Iz Dokukina najavljuju da je s novim tjednom nastavka mjera doku-izolacije do kraja travnja dostupan novi set besplatnih naslova Restart Labela.

 

Izdvajaju filmove o kontroverznom životu tvorca afro-beata Fele Kutija, "U potrazi za Felom", filmsku biografiju sulude mitske američke figure, novinara i ekscentrika Huntera S. Thompsona, rodonačelnika „gonzo novinarstva“, "Gonzo: Život i djelo Huntera S. Thompsona" te "Sve je bijelo u Barkingu", legendarni doks iz 2008. godine koji podsjeća na komedije Mikea Leigha a propituje rasizam i predrasude bijelog britanskog stanovništva.

 

Tu je i angažirani dokumentarac Fernanda Melgara "Sklonište" koji prati imigrante koji sanjaju o švicarskom raju, no ulazna vrata podzemnog skloništa u Lausannei, metaforička vrata 'europske tvrđave', za mnoge od njih ostat će vječno zatvorena. Film dobitnika Zlatnog leoparda u Locarnu imao je hrvatsku premijeru na Subversive Film Festivalu.

 

Popis novih besplatnih naslova i detaljne upute za gledanje dostupan je na https://volimdokumentarce.net/upute-za-koristenje/

 

S novim setom dosadašnjih 20 prestaje biti besplatno i ostaje dostupno uz minimalnu naknadu.

 

Među njima su dokumentarni hitovi i festivalske uspješnice, "Medena zemlja", "Srbenka", "Gangster te voli", "Leonard Cohen – Ptica na žici", "Selfie", "Putinovi svjedoci", "Stieg Larsson – Čovjek koji se igrao vatrom", "Čovjek delfin" i drugi.

 

Restart je organizacija koja se bavi produkcijom, edukacijom, distribucijom, kinoprikazivanjem te tehničkom pomoći za izradu i promociju dokumentarnog, ali i igranog filma.

 

Restart od 2009. vodi i jedino kino specijalizirano za dokumentarni film u Hrvatskoj - Dokukino KIC, dok je projekt Restart Label usmjeren na distribuciju kreativnih dugometražnih dokumentaraca na području zemalja bivše Jugoslavije. (Hina)