Preskočite na glavni sadržaj

Cannes 2020: festival se neće održati ni u srpnju; sajam je prebačen online, paralelni programi otkazani

73. izdanje filmskog festivala u Cannesu ipak se neće moći održati u srpnju, kao što se razmatralo sredinom ožujka. Festivalski sajam Marché du Film prebačen je online, a prestižni paralelni programi (15 dana autora/Quinzaine des réalisateurs, Tjedan kritike/La Semaine de la Critique i l'ACID) su otkazani.
vrijeme: 17.04.2020.
url: https://www.festival-cannes.com/en/
 

Nakon što je francuski predsjednik Emmanuela Macrona objavio da su zabrane svih masovnih okupljanja na snazi sve do sredine srpnja zbog pandemije koronavirusa, Filmski festival u Cannesu ipak se ne može ni tada održati.

 

"Priznajemo da održavanje festivala krajem lipnja ili početkom srpnja sada više nije opcija. Teško je pretpostaviti da će se festival ove godine održati u svom originalnom obliku. No, počeli smo pregovarati s mnogim profesionalcima u Francuskoj i u inozemstvu. Svi se slažu da festival u Cannesu, koji je važan dio filmske industrije, mora istražiti sve opcije kako bi mogao poduprijeti filmsku 2020. godinu", stoji u službenom priopćenju Filmskog festivala u Cannesu koji se prvotno trebao održati od 12. do 23. svibnja.

 

Bez obzira na sve, dodaju, festival i sajam koji se u sklopu njega inače održava, Marché du Film, nastavit će dokazivati važnost uloge koju imaju film, umjetnici, profesionalci, kina i publika, a ostale novosti nastavit će redovno komunicirati.  

 

Opširnije na www.havc.hr!