Preskočite na glavni sadržaj

U Beču umro dirigent Maksimilijan Cenčić

Dirigent Maksimilijan Cenčić preminuo je u četvrtak u Beču nakon duge i teške bolesti, objavila je Bečka državna opera (Wiener Staatsoper).
vrijeme: 16.04.2020.
mjesto: Austrija; Beč
Maksimilijan Cenčić (1951.- 2020.) rođen je u Rogaškoj Slatini u Sloveniji, a djetinjstvo je proveo u Zagrebu gdje mu je otac radio u Hrvatskom narodnom kazalištu kao krojač. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je dirigiranje u klasi Igora Gjadrova.

 

Završio je i postdiplomski studij u Češkoj filharmoniji kao asistent dirigenta Vaclava Neumanna, a od 1981.-1983. bio je asistent maestru Lovri Matačiću na turnejama po cijelom svijetu.

 

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu radio je od 1978. do 1991. uz kraće prekide, kao korepetitor opere, voditelj muzičkog studija, zborovođa i dirigent.

 

U HNK-u u Zagrebu dirigirao je prvi put 20. studenoga 1976. operu Madam Butterfly Giacoma Puccinija, zatim je slijedila Norma Vincenza Bellinija, Don Pasquale Gaetana Donizettija.

 

Godine 1991. postaje dirigent Bečke Državne opere (Wiener Staatsoper) gdje je radio do 2014. Radio je i u Kini i Japanu.

 

Otac je međunarodno priznatih umjetnika Maxa Emanuela i Lane Cenčić. (Hina)