Preskočite na glavni sadržaj

Moderna galerija u Zagrebu predstavlja svoju zbirku

Moderna galerija u Zagrebu će svakog ponedjeljka, srijede i petka predstavljati online po jedno djelo iz svoje bogate zbirke kako bi i u aktualnim ograničenim uvjetima djelovanja ostala u kontaktu s posjetiteljima.
vrijeme: 20.04.2020.
url: https://www.moderna-galerija.hr/
Kustosi tog nacionalnog muzeja moderne umjetnosti omogućit će na Facebooku, Instagramu, a uskoro i na web stranici Moderne galerije, upoznavanje s umjetninama predstavnika hrvatske moderne umjetnosti, uz stručne tekstove.

 

Za početak je odabrano ulje na platnu začetnika hrvatske moderne Vlahe Bukovca, "Gundulić zamišlja Osmana", koju je započeo slikati u Parizu, a završio u Zagrebu 1894. godine. Na slici je prikazan hrvatski barokni pisac Ivan Gundulić dok razmišlja o svojem povijesno-romantičnom epu Osman.

 

Kako ističe Dajana Vlaisavljević, muzejska savjetnica Moderne galerije, u popratnom tekstu,  lakoća slikanja vidljiva je ne samo u realističkom prikazu draperija i inkarnata nego i u detaljima bilja i stijenja u prvom planu, a citatnost teme i barokne kompozicije na tragu su povijesnog slikarstva.

 

Na stranicama Moderne galerije može se razgledati i dio velike retrospektive Vatroslava Kuliša koja je trebala biti otvorena 31. ožujka. (Hina)