Preskočite na glavni sadržaj

Projekt hrvatske dramatike Monovid-19

Projekt Monovid-19 rezultat je suradnje web portala Drame.hr, SPIDA-a (Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela) i časopisa Kazalište, a okuplja devetnaest hrvatskih dramskih pisaca koji su se odazvali pozivu da kroz niz dramskih glasova u monološkoj formi progovore o životu u izolaciji, o paradoksu situacije koja nas istovremeno razdvaja, ali i spaja na jedan sasvim nov način.
vrijeme: 20.04.2020.
url: http://www.drame.hr/hr/monovid
Projekt nastaje kao pokušaj sagledavanja novih okolnosti života na koje nas je prisilila situacija pandemije Covida 19 i zadnjih nas par tjedana natjerala da preispitamo neke svoje do tad samorazumljive životne navike i uspostavljene odnose, osvijestimo neke nove strahove, testiramo svoju otpornost na paniku, ali i dovedemo u pitanje društvene i političke sisteme u kojima živimo. Kreirajući svoje monologe pisci su mogli birati pišu li iz pozicije novostvorenog lika, postojećeg lika neke svoje već napisane drame, postojećeg lika drugog kanonskog pisca ili pak iz pozicije stvarne povijesne ili suvremene ličnosti. Izbori su bili različiti, glasovi su progovorili o mnogočemu, a zajedno su stvorili zapis jednog vremena za kojeg još ne znamo što nam donosi.

 

Portal Drame.hr svakim će radnim danom objavljivati po jedan monolog, a svi monolozi bit će okupljeni u časopisu Kazalište.

 

Pisci koje ćete sljedećih tjedana moći čitati su Tomislav Zajec, Rona Žulj, Tena Štivičić, Mirna Rustemović, Ivana Sajko, Vedrana Klepica, Dino Pešut, Jasna Jasna Žmak, Ivan Penović, Dubravko Mihanović, Ivana Vuković, Olja Lozica, Nina Mitrović, Espi Tomičić, Luka Vlašić, Goran Ferčec, Beatrica Kurbel, Dina Vukelić i Katja Grcić, a kako se svako dramsko pismo uvijek nada svojoj izvedbi, tako se i mi nadamo da ćete ove tekstove, i prije nego nam se to sada čini, moći i gledati.

 

Monovid - 19 otvara tekst Tomislava Zajeca David. Preko stakla. Tomislav Zajec odlučio se vratiti liku iz svoje drame Ono što nedostaje koji nastavlja svoj život i u ovom tekstu, jer kako sam autor kaže: „David još ima nešto za reći, pa sam ga pustio.“

 

Urednici Monovida - 19 su Jelena Kovačić i Ivor Martinić.

 

LINK na prvu objavljenu dramu: http://drame.hr/hr/monovid/544-monovid-19-tomislav-zajec-david-preko-stakla