Preskočite na glavni sadržaj

Srećko Horvat i Milo Rau u četvrtak u online Filozofskom teatru Bitefa

U trećem online izdanju Filozofskog teatra beogradskog Bitef teatra hrvatski filozof Srećko Horvat u četvrtak, 23. travnja, razgovarat će sa švicarskim redateljem Milom Rauom, jednim od najistaknutijih europskih kazališnih redatelja današnjice.
vrijeme: 23.04.2020.
url: https://www.facebook.com/bitef.teatar/

Redatelj, autor i od sezone 2018./19. umjetnički direktor kazališta NTGent iz Belgije, Milo Rau istaknuti je kazališni umjetnik kojemu su politički angažirane predstave u kojima izravno i na kontroverzan način tretira neuralgične točke suvremenog društva donijele status jednog od trenutno u svijetu najviše spominjanih kazališnih redatelja.

 

Kritika ga je proglasila najuzbudljivijim (De Standaard) i najutjecajnijim (Die Zeit) kazališnim redateljem u Europi i najambicioznijim (The Guardian) umjetnikom našega doba.

 

Njegova predstava "Orest u Mosulu" otvorila je u rujnu 2019. godine u Beogradu međunarodni kazališni festival 53. Bitef. Rau je dobro poznat i hrvatskoj kazališnoj publici, koja je na Festivalu svjetskog kazališta 2018. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu imala priliku pogledati njegov kontroverzni komad "Five Easy Pieces".

 

U razgovoru, koji će se odvijati u četvrtak na YouTube kanalu Bitefa u 20 sati, Srećko Horvat s Rauom će razgovarati o njegovoj najnovijoj produkciji "Antigona u Amazoni". U razgovoru će se dotaknuti i brojnih globalnih pitanja kao što su klimatske promjene i izbjeglička kriza, a sve u kontekstu propitivanja uloge teatra, od vremena njegova nastanka u staroj Grčkoj, do pandemije koronavirusa.

 

"Nije pitanje samo kako će kazalište izgledati nakon pandemije i u okolnostima mjera socijalnog distanciranja, već i koja je uloga teatra u promjeni društvene stvarnosti", stoji u najavi.


Srećko Horvat idejni je pokretač i voditelj programa Filozofski teatar započetog 2014. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, koji i dalje uređuje i vodi, a koji je od sezone 2019./20. dio redovitog repertoara beogradskog Bitef teatra. Objavio je više od deset knjiga prevedenih na više od 15 jezika. Redovito piše za Guardian, Der Spiegel, Al Jazeeru i druge. Bio je jedan od osnivača Subversive festivala. Trenutno je zajedno s bivšim ministrom financija Grčke Janisom Varufakisom aktivan u pokretu "Demokracija u Europi" (DiEM25). (Hina)