Preskočite na glavni sadržaj

Vinkovačko kazalište 'Joza Ivakić': 'Vrzino kolo'

U petak, 24. travnja, u 9,05 sati, na programu Plave Vinkovačke TV pogledajte snimku komedije 'Vrzino kolo'. Predstava je nastala u koprodukciji Gradskoga kazališta 'Joza Ivakić' Vinkovci i Hrvatskoga kazališta u Pečuhu, a povodom obilježavanja 100 godina kazališnog života u Vinkovcima te 85 godina od smrti Joze Ivakića.
vrijeme: 24.04.2020. 9,05 h
url: https://www.kazaliste-vinkovci.hr/
Radi se o pitkom, dobro napisanom i zanimljivom tekstu koji ima jednu nevinost, iskrenost, ljepotu, a kako i ne, kad se radi o ljubavi, milovanju i voljenju. Sama radnja smještena je u varoš – urbano naselje te za razliku od većine tekstova koji se temelje na bogatstvu folklorne tradicije ovih prostora pokazuje i bogatstvo i postojanje „građanskog“ sloja.

 

„Okosnicu radnje čine ljubavne zgode i nezgode začinjene elementima komedije karaktera i zabune te se tako na samom početku upoznajemo s likom Harmonikaša /Grabancijaša koji u prologu najavljuje temu i svoju funkciju – kombinaciju Kupida i Lokija koji će usmjeravati emocije likova, ali im pri tome i otežavati posao obogaćujući i komplicirajući radnju. Radnja se odvija poput vrzinog kola u kojem s jedne strane sudjeluju stariji ženici matori Tutljo kočoperni Čiko,stari Rogonja, s druge strane udavače puštenica Julka, namiguša Kata i ofrkuša Ljubica. Svima im račune mrsi zgodni, mladi i sposobni Ženskar Jotina  dok radnju začinjavaju konobarica, pomoćni harmonikaš, harmonikaš  te varošani i plesači.“  (Alen Biskupović, Kazalište.hr)

 

Autorski tim:

Redateljsko vodstvo: Vjekoslav Janković

Likovna oprema: Saša Došen

Kostimograf: Saša Došen

Scenograf: Saša Došen

Glazba: Igor Valeri

Koreograf: Danijel Šota

Scenski pokret: Petra Blašković

Harmonika: Andrej Pezić

Snimatelj: Davor Šarić

 

Uloge tumače:

Ivan Ćaćić – ženskar Jotina

Matea Marušić – puštenica Julka (nominacija za NHG 2018.)

Katarina Baban – namiguša Kata

Denis Brižić – matori Tutljo (nominacija za NHG 2018.)

Hrvoje Seršić – kočoperni Čiko

Selena Andrić - ofrkuša Ljubica

Goran Smoljanović – stari Rogonja

Katarina Krištić – konobarica

Vladimir Andrić – harmonikaš/grabancijaš

Zorko Bagić – pomoćni harmonikaš/grabancijaš

varošani i plesači – Folklorni ansambl „Lisinski“, Vinkovci, umjetničko vodstvo Danijel Šota

 

Čuvajte sebe i svoje najmilije, ostanite doma i gledajte nas preko „malih ekrana“. U kazališnoj čaroliji možete uživati i iz svog dnevnog boravka!