Preskočite na glavni sadržaj

Državni arhiv u Osijeku objavljuje elektronsku inačice knjige

Državni arhiv u Osijeku, uz Noć knjige 2020., objavljuje i postavlja na mrežne stranice arhiva elektronsku inačicu ranijeg izdanja knjige 'Poglavarstvo slobodnog i kraljevskog grada Osijeka 1809. – 1850., Sumarni inventar, autora Vesne Božić-Drljača i Danijela Jelaša'. Knjiga je tiskana, objavljena i predstavljena 2016.
vrijeme: 23.04.2020.
url: https://www.dao.hr/
U vremenu ograničenih mogućnosti uslijed pandemije koronavirusa, ovo je jedan od doprinosa elektronskoj dostupnosti informacijama o arhivskom gradivu u Državnom arhivu u Osijeku.

 

Poveznica na elektronsku inačicu knjige:

https://www.dao.hr/index.php/arhiv-u-javnosti/izdanja/obavijesna-pomagala-inventari 

 

Knjigom Poglavarstvo slobodnog i kraljevskog grada Osijeka, 1809. – 1850., Sumarni inventar, Državni arhiv u Osijeku je 2016. godine kao nakladnik otvorio novi niz izdanja, koji će obuhvatiti objavljivanje obavijesnih pomagala (inventara) značajnijih fondova i zbirki iz fundusa ove ustanove. Inventari fondova osječke gradske uprave svakako su među najznačajnijim i najkorištenijim fondovima iz fundusa Državnog arhiva u Osijeku.

 

Ovu knjigu smo prilikom predstavljanja poklonili gradu Osijeku za Dan grada 2016., a njezinu elektronsku inačicu poklanjamo svim našim sadašnjim i budućim korisnicima kao e-pristup informacijama za nastavak mnogih započetih i za mnoga nova istraživanja osječke prošlosti. Dugotrajan i zahtjevan arhivistički rad, kojim su autori ove knjige obuhvatili i rad svih svojih prethodnika na tom fundusu, u elektronskom obliku neka otvori novi prostor znanja za mogućnost lakšeg pristupa arhivskom gradivu i informacijama koje ono u sebi nosi te poveća broj istraživača osječke povijesti.

 

Iz knjige (Riječ nakladnika): 

 

„Sređivanje arhivskoga gradiva te njegova intelektualna i materijalna (fizička) zaštita, kao glavni zadatci svake arhivske ustanove i rada djelatnika u arhivima, svoj konačni smisao imaju u prezentaciji i korištenju arhivskoga gradiva. Ovo izdanje, kao i svako sljedeće u ovom nakladničkom nizu, ima upravo tu svrhu. Njime želimo vrata ove ustanove i njezinog fundusa još više otvoriti svojim redovitim i povremenim korisnicima, kao i svima onima koji će to tek postati, možda upravo zahvaljujući izdanjima u ovom nizu. Cjelina arhivskoga gradiva (fond, zbirka) kao terra incognita svakom istraživaču koji se s njom prvi puta susreće, posredstvom obavijesnog pomagala (inventara) postaje trasirano i civilizirano područje s putokazima i odrednicama koje su tek početak susreta svakog istraživača s područjem koje je kao nepoznatu zemlju neki arhivist već prehodao, izmjerio, mapirao i opisao.“

 

Dr. sc. Dražen Kušen, arhivski savjetnik

ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku