Preskočite na glavni sadržaj

Drugi ZKM zoom razgovor s Anicom Tomić, Jelenom Kovačić i Srđanom Sandićem

U seriji zoom razgovora Zagrebačkog kazališta mladih 'ZKM – svijet nakon karantene' u subotu, 2. svibnja, u 18 sati, na facebook stranici Zagrebačkog kazališta mladih online će razgovarati redateljica Anica Tomić, dramaturginja Jelena Kovačić, i pisac, kazališni kritičar i autor ZKM-ove tribine 'Čitanje kazališta' Srđan Sandić.
vrijeme: 02.05.2020. 18 h
url: https://www.facebook.com/zekaem/
Datum ovog zoom razgovora nije slučajno odabran, 2.svibnja 2020. trebala  je u ZKM-u biti premijera predstave „U ime oca, u ime majke“, a taj autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić bio je zamišljen kao svojevrsni nastavak njihovog dugogodišnjeg kazališnog istraživanja tematike nasilja, koje se ovdje zatvara u temu obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja. Projekt je, kako su najavljujući ga rekle autorice, inspiriran dokumentarnim pričama žena, djece i muškaraca koji su proživjeli ovakvu vrstu nasilja.

 

Radi karantene su morale prekinuti rad na ovom projektu, još su u ožujku obustavljene probe, a predstava je odgođena do daljnjeg. Tema kojom su se bavile nije nestala, u karanteni se nasilje u obitelji, probijalo do vijesti, ali mogućnosti da se žrtvama nasilja pomogne u okolnostima pandemije bile su bitno otežane.

 

Čut ćete u ovom zoomu o zaustavljenom kazališnom projektu, o tome što proživljavaju umjetnici na nezavisnoj sceni dok su sva kazališta i kina zatvorena, kao i o novim odgovorima hrvatske kazališne zajednice na promjenu paradigme stvaranja umjetnosti u okolnostima pandemije covida-19, a to  je kazališni projekt Monovid-19, među čijim je urednicima i dramaturginja Jelena Kovačić.