Preskočite na glavni sadržaj

Novi online filmovi kina Tuškanac, Europa i Mediteran

Kina posvećena nekomercijalnim filmovima i klasicima do ponovnog otvaranja i dalje organiziraju online programe, Tuškanac donosi dokumentarce Wima Wendersa, Europa besplatno film 'Oslo, 31. kolovoza', a Mediteran dva nova naslova u live prijenosu.
vrijeme: 04.05.2020.
 

Veliku Wendersovu retrospektivu kino Tuškanac nastavlja dvama dokumentarcima tog istaknutog njemačkog redatelja. U utorak se prikazuje "Tokyo-Ga" (1985) , posvećen modernom Japanu i o stvaralaštvu njegova omiljena redatelja - Yasujiroa Ozua, možda 'najjapanskijeg' od svih velikana japanskog klasičnog filma.

 

"Tuškanac" je u studenom prošle godine u kinu imao retrospektivu Ozua, autora koji je snimio više od 50 filmova, započevši karijeru dvadesetih godina u vrijeme nijemog filma.

 

Wenders u svom uratku, tražeći tragove Ozua u modernom Tokiju, donosi razgovore s Ozuovim snimateljem (Yuharu Atsuta), jednim od Ozuovih čestih glumaca (Chishū Ryū) te s redateljem Wernerom Herzogom.

 

Od četvrtka 7. svibnja, bit će dostupan "Buena Vista Social Club" (1999) u kojemu Wenders bilježi novu suradnju Rya Coodera s vrhunskim kubanskim glazbenicima, nakon što je u Havani već ranije okupio neka od najvećih imena u povijesti kubanske glazbe i zajedno s njima snimio istoimeni CD.

 

Cooder je već s Wendersom surađivao na njegovim filmovima i po povratku mu je prenio dojmove s Kube, a kad se odlučio vratiti u Havanu, s njime je otišao i Wenders kako bi snimio taj film višestruko nagrađivani i za Oscara nominirani film.

 

Kino Europa Online: Besplatno film "Oslo, 31. kolovoza"

 

Kino Europa Online, nedavno pokrenuta platforma za gledanje suvremenog međunarodnog autorskog filma, koji je od 2008. do 2019. godine činio okosnicu programa zagrebačkog kina Europa, omogućuje besplatno gledanje filma "Oslo, 31. kolovoza" do 6. svibnja, uz kod OSLO.

 

Taj film Joachima Triera nazivaju norveškim hommageom francuskom novom valu jer je scenarij pisan prema romanu “Le Feu Follet” (“Izgaranje”) Pierrea Drieua la Rochellea, kao i istoimeni film Louisa Mallea iz 1963.

 

 

U središtu je bivši ovisnik Anders koji završava program rehabilitacije i odlazi na jedan dan u Oslo radi razgovora za posao. Koristi tu priliku kako bi susreo ljude koje nije dugo vidio i dok tumara Oslom suočava se s pogreškama iz prošlosti i mogućnošću ljubavi i novog početka, napominje se u najavi.

 

Film je premijerno prikazan u Cannesu 2011. godine kada ga je kritika među ostalim opisala kao “film koji apsolutno očarava” (Variety) i “zadivljujuće djelo genija” (Twitch Film).

 

Kino Mediteran LIVE: Švedski "Zaneseni " i talijanski "Sitne ribe"

 

Nakon što su sredinom ožujka, prvi u Hrvatskoj, publici omogućili besplatno gledanje filmova iz vlastite distribucije, kreativni tim Kina Mediteran krenuo je i s projekcijama filmova putem live streama - stotinjak gledatelja uključilo se na prvu projekciju kada se prikazao film “Ona koju zamišljaš” s Juliette Binoche.

 

“Čak 25.000 gledatelja pogledalo je putem VOD-a naše filmove u mjesec dana, i to filmove europske produkcije", izvijestio je Alen Munitić, umjetnički direktor tog kina, objasnivši da je program live projekcija pokrenut kako bi publika imala mogućnost dijelom doživjeti atmosferu gledanja filmova kao zajedničkog iskustva.

 

Kroz svibanj Kino Mediteran LIVE nastavlja se održavati dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom u 21 sat, a sljedeće su na rasporedu projekcije švedskog filma “Zaneseni” redateljskog dvojca Mårlind & Stein koji stoji iza popularne serije “Most” te talijanske drame “Sitne ribe” nastala prema scenariju poznatog talijanskog pisca Roberta Saviana, scenarista filma “Gomorra”.

 

Ulaznice za Kino Mediteran LIVE su od 15kn, a raspored projekcija nalazi se na www.kinomediteran.hr. (Hina)