Preskočite na glavni sadržaj

Etnografski muzej se otvara, ali i nastavlja s online programima

Etnografski muzej u Zagrebu otvara se za javnost u utorak, no nastavlja i s online programom 'Muzej s kauča', uz webinar o tome što se može naučiti iz katastrofa i pandemija.
vrijeme: 04.05.2020.
url: http://www.emz.hr/
U svom online programu Muzej u utorak, 5. svibnja, započinje ciklus pripovjedaonica Priče s raznih strana, koje će se održavati svaki drugi utorak, izmjenjujući se  s kreativnim radionicama. Prvi ciklus sadrži narodne bajke, basne i priče iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Afrike i  Latinske Amerike.

 

Svaki četvrtak u svibnju prikazuje dokumentarne filmove o odnosu čovjeka/skrbnika i kućne životinje/ljubimca, snimljene za potrebe izložbe "O životinjama i ljudima" iz 2017. godine Etnografskog muzeja, koji je prvi službeni pet-friendly muzej u Hrvatskoj.

 

Izložba je još aktualna i na gostovanju u Muzejsko-galerijskom centru Sveta srca u Puli (Arheološki muzej Istre).

 

U okviru tog programa iz Muzeja pozivaju zainteresirane da podijele svoja iskustva o suživotu s kućnim ljubimcima, jesu li im i kako u vrijeme stroge izolacije i karantene pomogli u prevladavanju strahova. Odgovore mogu slati u formi kratkih videa, priča, fotografija na e-mail: pet-friendly@emz.hr.

 

Webinar, dvodnevna internetska radionica za hrvatske muzealce i donositelje odluka "Što možemo naučiti iz katastrofa i pandemija" održava se 4. i 5. svibnja, s ciljem razvijanja zajedničkog akcijskog plana i utvrđivanja prioriteta za upravljanje trenutnom krizom.

 

Radionica se najavljuje kao još jedan korak u jačanju kapaciteta muzeja da se nose s krizama i katastrofama, a namijenjena je ravnateljima muzeja, voditeljima odjela i stručnom osoblju zaduženom za krizne situacije unutar muzeja ali i donositeljima odluka, predstavnicima osnivača muzeja bez čije potpore nije moguće imati učinkovita rješenja.

 

"Cilj je potaknuti raspravu o tome kako učinkovito upravljati dvojnim izvanrednim situacijama s naglaskom na potres i epidemiju COVID-19 ali i osvijestiti izazove koji će uslijediti kao što je očekivana financijska kriza", ističe se.

 

Radno vrijeme Etnografskog muzeja koji se nakon duže stanke zbog pandemije ponovno otvara bit će od utorka do petka, od 10 do 17 sati. (Hina)