Preskočite na glavni sadržaj

DKE – uredi MEDIA iz Hrvatske, Estonije, Latvije, Litve i Slovenije zajedno organiziraju događanje 'Dan Europe – velike priče iz malih zemalja'

DKE – uredi MEDIA iz Hrvatske, Estonije, Latvije, Litve i Slovenije prvi put udruženim snagama surađuju i to u pripremi jedinstvenog događanja indikativnog naslova: 'Dan Europe – velike priče iz malih zemalja'.
vrijeme: 08.05.2020.
url: http://mediadesk.hr/hr/
Svake se godine 9. svibnja slavi Dan Europe ‒ obljetnica je to povijesne Schumanove deklaracije iz 1950. godine, ali i prvog službenog koraka u stvaranju Europske unije.

 

Diljem Europe održavaju se brojna događanja koja u fokus stavljaju sadržaje što veličaju mnogostrukost i raznovrsnost Starog Kontinenta, upoznajući na taj način javnost s radom svih relevantnih europskih institucija i organizacija kojima je cilj promidžba europskih vrijednosti.

 

Potprogram MEDIA Kreativne Europe jedan je od najboljih primjera promidžbe kulturne raznolikosti. Radi se ujedno o jedinom programu Europske unije koji je namijenjen razvoju europske audiovizualne industrije. MEDIA tako omogućuje financiranje razvoja, promidžbe i distribucije europskih filmova, serija, dokumentarnih filmova i videoigara unutar Europe i izvan njezinih granica. U europsku kreativnost i kulturnu raznolikost iz perspektive audiovizualnog sektora, koji danas obuhvaća otprilike 8 milijuna radnih mjesta i čini oko 4,5 % BDP-a Europske unije, od 1991. godine uloženo je više od 2,6 milijardi eura.

 

Osnovna je svrha događanja Dan Europe – velike priče iz malih zemalja predstavljanje četiri uspješna filma s potporom Potprograma MEDIA koji dolaze iz pet malih europskih zemalja: Hrvatske, Estonije, Latvije, Litve i Slovenije. Bez potpore Potprograma MEDIA, čiji je jedan od temeljnih ciljeva poticanje koprodukcija, filmovi iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta ne bi bili u mogućnosti ostvariti trenutnu „vidljivost“ i konkurentnost.

 

Dana 8. svibnja o. g., s početkom u 20 sati, četiri će filma s potporom Potprograma MEDIA biti besplatno dostupna putem interneta, u razdoblju od 48 sati. Zainteresirani ljubitelji filma u Hrvatskoj, Estoniji, Latviji, Litvi i Sloveniji imat će tako priliku pogledati filmove manje „vidljivih“, odnosno manje poznatih kinematografija. Svi su filmovi (ko)producirani u pet zemalja članica Potprograma MEDIA te su osvojili mnogobrojne nagrade na međunarodnim filmskim festivalima. Uspješni u zemlji i inozemstvu, pokazali su nam da se razmjenom ideja, vještina i sredstava može stvoriti velika umjetnost!

 

Filmski program događanja:

Mostovi vremena (Litva, 2018.)

redatelji: Audrius Stonys & Kristīne Briede

produkcija: Studio Nominum

koprodukcija: VFS Films (Latvija), OÜ Vesilind (Estonija)
 

Noćni život (Slovenija, 2016.)

redatelj: Damjan Kozole

produkcija: Vertigo

koprodukcija: SCCA/pro.ba (Bosna i Hercegovina), Sisters and Brother Mitevski (Sjeverna Makedonija)

 

Prevaranti (Estonija, 2016.)

redatelj: Vallo Toomla

produkcija: Amrion

koprodukcija: Studio Uljana Kim (Litva), Locomotive Productions (Latvija)

 

Zvizdan (Hrvatska, 2015.)

redatelj: Dalibor Matanić

produkcija: Kinorama

koprodukcija: Gustav film (Slovenija), SEE Film Pro (Srbija)

*Detaljne informacije o tome kako, kada i gdje pogledati navedene filmove bit će objavljene uskoro.

 

DKE – uredi MEDIA iz Hrvatske, Estonije, Latvije, Litve i Slovenije pozivaju vas da se u povodu Dana Europe upoznate s velikim pričama iz malih zemalja i otkrijete zašto im se pridodaje epitet filmskog blaga! Pridružite nam se u virtualnoj filmskoj pustolovini!

 

Zahvaljujemo i partnerima događanja Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj, Javnoj ustanovi Art-kino iz Rijeke te Festivalu mediteranskog filma Split. 

 

Izvor: DKE – Ured MEDIA Hrvatske