Preskočite na glavni sadržaj

Počinje ovogodišnje, online izdanje festivala Vox Feminae

Online predavanjem 'Strašne žene (n)i spekulativna fikcija' posvećenom spisateljicama znanstvene fantastike, u utorak počinje 14. izdanje Vox Feminae Festivala, koji uz umjetnice, kreativke, teoretičarke, redateljice i glazbenice slavi stvaralaštvo žena.
vrijeme: 05.05.2020.
url: https://voxfeminae.net/
Festival kroz diskusije, predavanja, filmove i umjetničke prezentacije promiče ideje rodne ravnopravnosti i propituje status žena u društvu, a ove se godine, sukladno okolnostima, održava putem online platformi i društvenih mreža.

 

"U vremenu društvenog distanciranja mnogima od nas knjiga je najbolja prijateljica, stoga smo poseban naglasak stavile upravo na promociju književnog programa, lokalnih i regionalnih književnica te posvetu više i manje poznatim velikankama spisateljske struke", poručuju s festivala.

 

Prvi razgovor, u kojem sudjeluju Milena Benini i Mihaela Marija Perković, posvećen je najpoznatijim SF autoricama, poput Joanne Russ ili James Tiptree, Jr., ali i manje poznatima, ali vrijednima pozornosti,  poput Olympe de Gouges, Justine Larbalestier, Anne Leckie, Sarah Gailey i Charlie Jane Anderson.

 

Lezbijskom književnošću i važnim 'autanim' spisateljicama bavit će se idućeg utorka, 12. svibnja, Jasna Jasna Žmak uz predavanje ‘Strašne lezbe’.

 

Književni program za iduća dva četvrtka najavljuje druženje s regionalnom skupinom Pobunjene čitateljke koje će analizirati rodnu ravnopravnost u književnosti, a detaljan pogled na razvoj moderne slovenske queer i lezbijske književnosti donose članice skupine Four Voices.

 

Premijera dokumentarca "Želim to i doma"

 

Filmski program svakog ponedjeljka i petka donosi selekciju filmova koji progovaraju o rodnim pitanjima i ulogama.

 

Premijerno će se prikazati dokumentarac nastao u produkciji K-zone, a u režiji Ane Opalić i Noe Kraljevića "Želim to i doma", u kojemu devet LGBTIQ protagonista i protagonistkinja progovara o svojim iskustvima s doživljenim bullyingom, diskriminacijom i nasiljem.

 

Film progovara i o drugim temama kao što su odrastanje, odnos s roditeljima te coming out i posljedično (ne) prihvaćanje okoline, stoji u najavi.

 

Putem portala Voxfeminae.net vikendima će se predstaviti nove produkcije Kozlića (ove godine uz kamišibaj izvedbu predstave ‘Mačak Džingiskan i Miki Trasi’ nastale po predlošku Vesne Parun), multimedijalne umjetnice Petre Brnardić ‘Tarantula’ te foto izložbu Tee Štokovac ‘InBed’. U suradnji s Kazalištem potlačenih Pokaz izvest će se "feministička poezija potlačenih".
 

U popratnom programu organizirat će se druženje uz Dugine obitelji, predavanje o uspavankama Katarine Juvančić,  domaće kantautorice i online webinar o identitetima kojeg vodi Lejla Talić.Vizualni identitet ovogodišnjeg festivala potpisuje ilustratorica Klara Rusan Klarxy.

 

Sav festivalski program dostupan je besplatno online, putem Zoom webinar platforme, a filmovi će biti dostupni za gledanje na festivalskim stranicama uz password. Linkovi će se redovito uoči programa objavljivati na Voxfeminae pageu i Facebooku. Organizatori kažu da će se potruditi dodatni dio festivala održati 'uživo' najesen.

 

Festival ima potporu Ministarstva kulture, HAVC-a i Ureda za kulturu Grada Zagreba, a diskusijski programi na temu književnosti odvijaju se u okviru projekta ‘Women on Women’ Kreativne Europe i Zaklade Kultura Nova. (Hina)