Preskočite na glavni sadržaj

GMV virtualno o povijesti varaždinskog sporta

U ciklusu Gradski muzej Varaždin - GMV virtualno priređuje se izložba 'Sportske minute', s osamnaest predmeta vezanih uz povijest varaždinskog sporta. Objava na stranicama Facebooka počinje od subote, 9. svibnja ove godine, s dnevnim predstavljanjem 1-2 obrađena izloška.
vrijeme: 09.05.2020.
url: http://www.gmv.hr
Temu je obradio Jasmin Medved, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a.

Iz najave:
Predmete koji govore o razvoju varaždinskih sportova godinama su skupljali varaždinski sportski djelatnici i entuzijasti. Godine 1979., inicijativom Saveza za fizičku kulturu Zajednice Varaždin, oko 600 različitih predmeta bilo je izloženo u zgradi nekadašnje gradske gombaone, pod nazivom Stalna zbirka fizičke kulture i sporta.  Godine 1993. gradu Varaždinu darovao je vrijedne predmete poznati sportski djelatnik Artur Takač. Ti predmeti, kao i predmeti iz gradske gombaone, od 2005. godine nalaze se u pohrani u Povijesnom odjelu Gradskog muzeja Varaždin te su registrirani kao kulturno dobro. 

Od tada se počelo ozbiljnije razmišljati o osnivanju posebnog Muzeja sporta u Varaždinu, pa su na poziv GMV-a pojedine varaždinske obitelji (Ožeg, Vukotić, Matković, Vučetić, Hižak, Stolnik, Morandini-Plovanić, Skuhala i druge) donirale brojne i raznovrsne „sportske“ predmete i dokumente iz svojih obiteljskih ostavština, a očekujemo da će se vrijedne donacije i nastaviti.  Nadamo se da će u budućnosti GMV organizirati izložbu o povijesti varaždinskog sporta, koja bi s vremenom trebala prerasti u stalni postav, a do tada započinjemo s objavljivanjem 18 predmeta iz zbirki GMV-a, kojima smo samo „zagrebli“ u bogatu povijest varaždinskog sporta. (GMV)

https://www.facebook.com/GMVarazdin/