Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni dan muzeja 2020.

Međunarodni dan muzeja 2020.
Temom 'Muzeji za jednakost: različitost i uključivost' muzeji diljem Hrvatske obilježit će od 12. do 18. svibnja 2020. godine raznolikim programima Međunarodni dan muzeja. Za detaljnije informacije o programima koji će se održati povodom Međunarodnog dana muzeja posjetite: www.mdc.hr.
vrijeme: 12.05.2020.
 
Temom „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“ muzeji diljem Hrvatske obilježit će raznolikim programima, u nezapamćeno teškim uvjetima epidemije korona virusa i razornog zagrebačkog potresa, od 12. do 18. svibnja 2020. godine Međunarodni dan muzeja.
Ovogodišnja tema manifestacije koju je odredio Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu ukazuje na muzeje kao institucije koje igraju ključnu ulogu u društvu i njegovu razvoju komunicirajući univerzalne humanističke vrijednosti, promiču stvaranje inkluzivnog i tolerantnog društva, promoviraju kulturnu razmjenu kao katalizatora mira među ljudima te u svom radu primjenjuju UN-ove ciljeve održivog razvoja.

Premda su mnogi  muzeji morali odustati od planiranih i već najavljenih događanja koja su uključivala ulazak u muzeje i rad s posjetiteljima, velik broj njih uspješno je prilagodio svoje programe novonastalim okolnostima ponudivši korisnicima virtualne izložbe i vodstva, edukativni serijale na društveni mrežama, digitalna muzejska izdanja i on line radionice posebno osmišljene s namjerom podizanja svijesti o tome koliko veliku ulogu muzeji imaju ne samo u sabiranju, čuvanju i tumačenju našeg naslijeđa već kao mjesta koja pridonose razvoju razumijevanja, suradnje i mira.

Više o temi manifestacije saznajte OVDJE.

Raspored događanja po gradovima pogledajte OVDJE.

Izvor: www.mdc.hr