Preskočite na glavni sadržaj

Osječki HNK pomaže maturantima u ponavljanju gradiva za državnu maturu

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu u četvrtak je predstavljen projekt "HNK u Osijeku za maturante", koji bi maturantima trebao pomoći u ponavljanju gradiva iz književnosti za državnu maturu. 
vrijeme: 14.05.2020.
url: http://www.hnk-osijek.hr/

Kako je na konferenciji za novinare rekla intendantica Dražena Vrselja, to je kazališno-virtualni premijerni program koji treba pomoći maturantima u ponavljanju gradiva iz zadanog materijala književnih djela iz Hrvatskog jezika i književnosti kako bi se pripremili za taj dio državne mature.

Projekt su pripremili glumci dramskog ansambla u suradnji s profesorima i maturantima iz osječkih srednjih škola, za što su dobili potporu od Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

"Naši maturanti nalaze se u vrlo neuobičajenoj školskoj godini prepunoj stresa i frustracija i sigurna sam da je ovo projekt koji će im pomoći da se bolje pripreme za maturu. Video uradci su na Youtube kanalu našeg HNK, za sada ih je sedam, a idućeg tjedna postavit ćemo još šest i mogu ih koristiti maturanti iz cijele Hrvatske", rekla je Vrselja.

Glumci osječkoga dramskog ansambla dočaravaju zadana djela i oživljavaju likove iz književnih djela te kao vrsni znalci pisane riječi govore o autoru, o djelu i samim ulogama koje tumače, dodala je Vrselja.

Naglasila je kako se dramska umjetnost i inače bavi oživljavanjem pisane riječi, te joj dodaje dimenziju života na sceni.

"Svjesni poteškoća s kojima se susreću učenici u raznolikim književnim djelima te dramskim tekstovima, želja nam je upravo za njih oživjeti zadane ulomke te im tako približiti sadržaj i omogućiti razumijevanje", zaključila je Vrselja.

Neka od djela iz kojih tumače likove su Sofoklova "Antigona", Kafkin "Preobražaj", Krležini "Gospoda Glembayevi", Ibsenova "Nora" i druga koja su na redovnom popisu lektire za maturu.

Tatjana Roth, pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport ustvrdila je kako je ovaj projekt osječkog HNK veliki doprinos održavanju života i kulture u ovim teškim vremenima. "Na ovaj način glumci dramskog ansambla su maturantima približili sadržaj zadanih književnih djela i omogućili im da ta djela dožive na jedan potpuno novi način. HNK je dokazao da, iako ne radi, to ne znači da ne živi i ne stvara, kao i da njegovi glumci doista žive za svoju publiku", rekla je Roth.

Mirta Faktor, profesorica Hrvatskog jezika i književnosti u Medicinskoj školi i jedna od sudionica projekta dodala je kako imaju povratne informacije od maturanata koji im zahvaljuju na realizaciji projekta te ističu kako će im on pomoći u pripremi za državnu maturu. (Hina) 

https://www.facebook.com/hnkosijek/

https://www.youtube.com/channel/UC0Sg7GZsNaZw_DTjuPNviiQ/videos