Preskočite na glavni sadržaj

Otvaranje stalnog postava Muzeja grada Zagreba

Muzej grada Zagreba za ponedjeljak, 18. svibnja 2020. godine, priprema otvaranje stalnog postava za javnost. Također je najavljeno i predstavljanje prigodne izložbene instalacije naslova „Muzejski život u doba pandemije i potresa“ kako bi se posjetitelji upoznali s djelovanjem MGZ-a u to bremenito vrijeme.
vrijeme: 18.05.2020.
mjesto: Muzej grada Zagreba
url: http://www.mgz.hr
Posredstvom fotografskog i dokumentarnog materijala prezentiran je rad djelatnika muzeja na saniranju posljedica potresa i prevenciji širenja zaraze, a SREDIŠNJI EKSPONAT SU NOVOPRONAĐENI ULOMCI NADGROBNE PLOČE ZAGREBAČKOG BISKUPA LUKE BARATINA koji je biskupiju vodio od 1500. do 1510. godine.
Riječ je o artefaktu čiji su poznati dijelovi, o kojima danas skrbi Hrvatski povijesni muzej, na svjetlo dana dospjeli u obnovi katedrale nakon potresa koji je Zagreb zadesio 9. studenoga 1880. godine. Premda nepotpuna, nadgrobna ploča biskupa Luke Baratina izazvala je izuzetno zanimanje stručne javnosti te je okarakterizirana kao najbolji renesansni skulpturalni rad na prostoru kontinentalne Hrvatske.
Punih 140 godina nakon, Zagreb je zadesio novi razoran potres, a na poziv Prvostolnog kaptola zagrebačkog arheološki tim Muzeja grada Zagreba bio je uključen u sanacijske radove na iznova stradaloj katedrali, što je rezultiralo pronalaskom još četiri ulomka te nadgrobne ploče.
'Stoga nam je posebno zadovoljstvo što smo dobrohotnošću Prvostolnog kaptola zagrebačkog u mogućnosti prikazati te ulomke široj javnosti te kroz ovu izložbenu instalaciju ponuditi posjetiteljima uvid u mali dio „muzejskog života u doba pandemije i potresa“', poručuju iz MGZ-a.

Autor idejne koncepcije izložbene instalacije je muzejski savjetnik Boris Mašić.

www.mgz.hr

www.facebook.com/MuzejgradaZagreba/