Preskočite na glavni sadržaj

U HDD galeriji izložba neobjavljenih radova Stanislava Habjana

U utorak, 19. svibnja, u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) otvara se samostalna izložba Stanislava Habjana, koja pod naslovom "Neobjavljeno 1983.-2023." predstavlja dosad neobjavljene, neizlagane i neotisnute radove toga umjetnika.
vrijeme: 19.05.2020.
mjesto: Zagreb, HDD galerija
url: http://dizajn.hr/

Na izložbi, koja ostaje otvorena do 5. lipnja, bit će izloženi radovi većinom u formatu plakata, nastali od početaka Habjanovog javnog umjetničkog i dizajnerskog djelovanja ranih 1980-ih do danas.

Manji dio tih radova su neobjavljeni, odnosno nerealizirani, napravljeni za neku priliku, za određenog naručitelja, ali nikad otisnuti, umnoženi i distribuirani.

Daleko veći dio autorov je ponovni ili predviđeni posjet zbivanjima, pričama, mjestima, susretima, ljudima i situacijama koje su se odvile ili će se odviti unutar četrdeset godina između 1983. i 2023.

Prva godina označava početak Habjanovog javnog djelovanja u polju umjetnosti i grafičkog dizajna, tada u zajednici zvanoj Greiner & Kropilak Mail Art Office, koja će potrajati točno dva desetljeća, do 2003., središnje točke nedovršenog razdoblja koje izložba "Neobjavljeno" pokriva.

Stanislav Habjan bavi se pisanjem, dizajnom, likovnošću, performansom i multimedijom. Autor je knjiga kratkih priča "Nemoguća varijanta" (1984.) i "Greiner & Kropilak Interkonfidental" (s Borisom Greinerom, 1999.).

Prozom je zastupljen u više antologija hrvatske kratke priče i novele, te je prevođen na niz jezika. Ostvarujući radove unutar nekoliko autorskih grupacija (Greiner&Kropilak, Slipa konfidenca, Petikat) objavljivao je, izlagao i nastupao u Hrvatskoj, Francuskoj, Sloveniji, Italiji, Danskoj, Njemačkoj, Indiji i drugdje.

Kao dizajner autor je brojnih vizualnih identiteta za domaće i međunarodne umjetničke projekte, filmske i glazbene festivale, izložbe i kazališne predstave. Plakati su mu uvršteni u Graphis poster books (1994., 1995., 2004.).

Stanislav Habjan bio je art direktor novina za kulturu Homo volans (1995.-1997.) i glazbenog magazina Nomad (1998/9.).

Nagrađivan je za prozu, za grafički dizajn i autorski projekt. Aktualni samostalni projekti uključuju mu izložbe "Dialogues" i "Uzmi, čitaj!", putujući ambijent "Dućan metafora", polivalentni projekt "Literartura", te od proljeća 2019. godine, literarni i scenski projekt "Car je gol".

Habjan potpisuje koncept i grafički dizajn izložbe, čiji je kustos Marko Golub. Realizaciju izložbe podržali su Ministarstvo kulture i Gradski ured za kulturu Grada Zagreba. Program HDD galerije sufinanciran je sredstvima zaklade Kultura nova.

Zbog još uvijek važećih preporuka za izbjegavanje širenja infekcije koronavirusa neće biti organizirano klasično otvorenje u galerijskom prostoru, te su posjetitelji pozvani da obiđu izložbu u radnom vremenu galerije HDD-a, sve radne dane do 5. lipnja od 12 do 19 sati. (Hina)