Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena monografija Juraja Kolarića "Međimurje u Zagrebu (1936.-2016.)"

Monografiju Juraja Kolarića "Međimurje u Zagrebu (1936.-2016.) - u povodu 80. obljetnice utemeljenja 'Hrvatskoga društva Međimuraca' u Zagrebu" objavile su zagrebačke nakladne kuće Teovizija i Tkanica.
vrijeme: 18.05.2020.

U monografiji je, ističe Kolarić u predgovoru, prikazano sve ono što su Međimurci Zagreba učinili na kulturnom, društvenom, nacionalnom i vjerskom području tijekom osam desetljeća svoga djelovanja u Zagrebu.

"Međimurci iz Zagreba ne žele zaboraviti ni svoje korijene - Međimurje, iz kojeg su potekli i s kojim su još uvijek nerazdruživo vezani", napominje Kolarić i dodaje kako je zato u monografiji prikazana kratka povijest Međimurja, međimurska traganja za zajedništvom u Zagrebu te ostalim dijelovima svijeta, gdje se nalazi međimurska dijaspora.

Naglašava kako monografija predstavlja malu enciklopediju Međimurja i Međimuraca u Zagrebu, koji su svoje umne i fizičke sposobnosti darovali Zagrebu i obogatili ga svojim vrijednostima.

Monografija "Međimurje u Zagrebu (1936.-2016.) - u povodu 80. obljetnice utemeljenja 'Hrvatskoga društva Međimuraca' u Zagrebu" (700 str.) podijeljena je na pet poglavlja.

U prvom poglavlju autor piše kratki povijesni pregled Međimurja, u drugom opisuje osnivanje "Hrvatskoga društva Međimuraca" u Zagrebu, djelovanje "Hrvatskoga društva Međimuraca" u Beogradu, zadrugarske udruge u Međimurju te iseljavanje Međimuraca u Srijem i Slavoniju.

U trećem poglavlju piše o "Prosvjetnom društvu Međimuraca (1941.-1945.) i okupaciji Međimurja, a u četvrtom o "Hrvatskom društvu Međimuraca u Zagrebu (1946.-1955.), Zavičajnom klubu studenata i "međimurskoj reviji (1959.-1961.).

U petom poglavlju, kao središnjem dijelu monografije piše o sadašnjem "Zavičajnom društvu Međimurje" u Zagrebu (1992.-2016.). U dodatku su opisana djelovanja raznih kulturnih društava Međimuraca u svijetu, uspjesi članova društava te "Mali leksikon Međimuraca i "Međimurski martirologij 20. stoljeća".

Juraj Kolarić rođen je u Donjem Hrašćanu 1938. Studirao je teologiju u Zagrebu, Innsbrucku, Münsteru i Rimu. Od 1972. profesor je crkvene povijesti i ekumenske teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Autor je više knjiga, među kojima i knjige "Ekumenska trilogija". (Hina)