Preskočite na glavni sadržaj

Objavljen roman Branimira Miroslava Tomlekina 'Martina'

Roman književnika Branimira Miroslava Tomlekina 'Martina', u kojem prati povijest jedne obitelji, objavio je zagrebački nakladnik Tkanica.
vrijeme: 18.05.2020.
Autor pogovora Denis Peričić ističe kako Tomlekin kroz priču o novosadskoj Hrvatici Martini, njezinu suprugu Aronu, pripadniku židovske zajednice, te njihovim kćerima, zetovima i unucima ocrtava turbulentnu povijest multietničkoga vojvođanskog prostora u 20. stoljeću.

 

"Njegovi likovi tipični su predstavnici tzv. malih ljudi u kovitlacu velikih događaja, u vremenima u kojima je svako mirnodopsko razdoblje zapravo predstavljalo pripremu za sljedeći rat, uvijek i iznova strašniji od prethodnoga", piše Peričić i dodaje kako se trenutci sreće izmjenjuju s neshvatljivim tragedijama, a ljubav se pretvara u mržnju nezamislivih razmjera.

 

Ocjenjuje kako je Tomlekin, prodrijevši duboko ispod koprene povijesti i službenih politika progovorio iz vlastitoga bogatog životnog iskustva te tako ostvario provokativan i dojmljiv roman u kojem "Martina" nikog neće ostaviti ravnodušnim.

 

Smatra kako je roman istodobno i povijesni roman i Familienroman u kojem su višegeneracijska povijest jedne vojvođanske obitelji i opća novija povijest tog prostora neraskidivo povezane.

 

"Stožerna točka romana lik je novosadske Hrvatice marzine, koju autor prati od mladenačkih dana za Kraljevine Jugoslavije, navraćajući se i na okolnosti koje su tom razdoblju prethodile - srednjoeuropski Novi Sad 19. stoljeća, Prvi svjetski rat i raspad Austro-Ugarske", ističi Peričić i dodaje kako je obrađena i sudbina njezina muža Arona, novosadskoga Židova, stradanja u Drugom svjetskom ratu pa sve do 21. stoljeća.

 

Naglašava kako autor u velikom pripovjedačkom luku  prati živote njihovih triju kćeri, supruga i sinova svjedočeći tako o mijenama političkih sustava, ali i demografske slike nekad iznimno multietničke pokrajine.

 

Ocjenjuje kako se intimna proživljavanja likova, svakodnevna ljudska veselja i nevolje kombiniraju  s velikim ugrozama kao što je bila mobilizacija 1968., pri čemu autor iscrpno piše o historiografskoj pozadini važnih zbivanja.

 

"Kulminacija romana počinje eskalacijom velikosrpskoga pokreta osamdesetih godina, pri čemu su uvjerljivo opisani položaj i stradanje vojvođanskih Hrvata", ističe Peričić i dodaje kako je uslijedilo finale  tijekom napada na Hrvatsku 1991. i potom za bombardiranja Novoga Sada 1999. godine.

 

Branimir Miroslav Tomlekin je rođen 1944. u Osijeku, a odrastao u Hrtkovcima i Rumi. Pjesnik je, pisac kratkih priča, kolumnist i kroničar. Objavio je više knjiga pjesama, priča i romana, među kojima i zbirke priča "Hrtkovci". (Hina)