Preskočite na glavni sadržaj

Preminuo uvaženi hrvatski arhitekt Nikola Filipović

U 87. godini preminuo je istaknuti hrvatski arhitekt i sveučilišni profesor Nikola Filipović.
vrijeme: 19.05.2020.

U povodu odlaska uvaženog hrvatskog arhitekta i sveučilišnog profesora arhitekture gospodina Nikole Filipovića riječi sućuti uputila je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

„Odlaskom Nikole Filipovića hrvatska arhitektonska i kulturna javnost ostala je bez vrhunskog intelektualca, istinskog majstora arhitekture koji je svojom energijom i entuzijazmom, a nadasve neiscrpnom ljubavlju prema struci povezivao generacije teoretskom misli i projektantskim vještinama.

Pamtit ćemo ga kao dugogodišnjeg profesora suvremene arhitekture, stvaratelja neponovljivih crtačkih murala u kredi na pločama zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, svjetskog putnika koji je svoja zapažanja brižno utkao u misli studenata.

Ostavljajući sjajan arhitektonski i pedagoški trag, autor je brojnih hrvatskih  arhitektonskih projekata i ostvarenja poput interijera hotela Dubrovnik te interpolacije hotela Dubrovnik II, za koju je 1982. osvojio nagradu Viktor Kovačić 1982. godine, te zgrade INA-Naftaplina u Šubićevoj ulici.

Za svoj znanstveni, pedagoški i kulturni rad osvojio je i najviše državno priznanje – nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

Pamtit ćemo radoznalost, hrabrost i kreativnost, a nadasve pozitivnu energiju, koje su gospodina Filipovića izdvajale kao čovjeka, krasile i tjerale na istraživanje i povezivanje teorijske misli i djela.

Ostat će nam u sjećanju kao dokaz nevjerojatnog talenta neponovljive crtačke vještine,  čovjeka koji je neiscrpnom ljubavlju dijelio svoja saznanja i promišljanja i utemeljio jedinstven put u poučavanju arhitekture. Njegov put obvezuje nas da i nadalje tražimo odgovore i postavljamo pitanja. Uvjerena sam da će i nadolazeće generacije upiti snagu ovog genija te tako dati trajni smisao njegovim dostignućima“.